Последни новини на сайта:

Раздел: Новини

„Да спрем насилието и дискриминацията” – поредното предизвикателство пред ИСУ „Св.св.Кирил и Методий”

     За поредна година ИСУ „Св.св.Кирил и Методий” печели проект по програма „Еразъм+”. Темата на новото предизвикателство е “Stop violence and discrimination” („Да спрем насилието и дискриминацията”). Партньорите ни в този двугодишен проект ще бъдат ученици и учители от Турция, Полша, Италия и Румъния.

     Амбициозните задачи, с които ще се заемем, са няколко.

     Първа стъпка ще се изразява в разпознаването  и дефинирането на насилието и дискриминацията, като ще се фокусираме по-тясно върху проявите им в училище и анализирането на актуалното състояние в ИСУ „Св.св.Кирил и Методий”.

     Едно от предизвикателствата, които сме си поставили, е да накараме тормозените, а защо не и агресорите, да споделят за личните си преживявания, чувствата и мерките, които предприемат, за да противостоят на това, с което се борят.

     Ние, учителите и учениците, участващи по проекта, твърдо вярваме, че щом е налице някаква несправедливост, задължително е необходимо да се прибегне до активното й противопоставяне. А какъв по-добър начин от въвличане на децата в дейности, свързани със спорт и изкуство! Поради тази причина това са и насоките, в които ще работим като методи за преодоляване на агресията и дискриминацията.

     Като финал на проекта от споделените добри практики ще бъдат оформени и популяризирани резултатите под формата на филм, презентации, списание и брошури.

     Първата мобилност по проекта ще се състои на 11.11.2018г. в турския град Адана, а за следващата среща домакин ще бъде нашето училище.

    Специални благодарности изказваме на г-жа Рила Попова – координатор на проекта, за вложения професионализъм при разработването му и за това, че отново ни дава възможност да се впуснем в предизвикателство, което отстоява нашата гражданска и човешка позиция по едни твърде наболели въпроси.

Посещение в парламента

Публикувано от www.24chasa.bg

Още една стъпка към бъдещето!

     Иновативно средно училище „Св.св. Кирил и Методий“, Велинград училището посланик на Европейския парламент, има пореден повод за гордост и споделена радост– нов езиков кабинет, оборудван със сензорна интерактивна дъска и стерео озвучаване.

     Обновеният кабинет бе открит на 08.10.2018г., а събитието уважиха официалните гости-  г-жа Веселка Боева – старши експерт по чужди езици и майчин език към Регионално управление на образованието, гр. Пазарджик, професор Жан Пиер Дартиг от Института за обучение на учители в гр.Тулуза, Франция, много колеги и ученици.

     По традиция бе прерязана лентата, след което последва истински многоезичен спектакъл. Подкрепени от своите учители по чужд език, изучаващите в училище английски, немски и руски език ученици представиха свое виртуално пътешествие. Спектакълът бе препратка към „Ориент Експрес” и знаменитите личности, които са пътували, заобиколени от лукса във влака, свързващ Запада и Изтока. В нашата версия, влакът тръгна от Лондон, мина през Берлин, направи кратка почивка във Велинград и завърши пътуването си в Москва. Освен кратко представяне на съответната страна, съответно на английски, немски и руски, подготвено като виртуална реалност, гостите се насладиха на шекспирови сонети, немски песени и стихотворения на Пушкин.

     Учениците си пожелаха да станат достатъчно известни и знаменити, за да станат пътници в истинския „Ориент Експрес”. Подчертаха важността на отличното чуждоезиково образование, което получават тук и благодариха на учителите си за креативния труд и полет на мисълта. Естествено, имаше и почерпка – английски чай и кейк, немски сладкиши, руски пирожки и руски чай от самовар.

     Нека пътешестваме  уверено във виртуалния свят на добавената реалност!

                                                                                                                 Рила Попова

                                                                                                                                        ст.уч. по английски език

Достойна постъпка

Достойна постъпка на честни тийнейджъри от СУ „ Св. св. Кирил и Методий“ – Велинград.

На 24.09.2018г. единадесетокласничката Христине Стоилова

и деветокласникът Димитър Праматаров се разхождат в

парка под „Двореца“.

 

На пейка забелязват мъжка чанта за документи.

В нея намират портфейл с лични документи – лична карта,

европейска шофьорска книжка, кредитна карта.

Реагират учудващо за възрастта си, но не и за възпитанието си, адекватно –

обаждат се на 112 и предават чантата на дошлия полицейски патрул.

Хвала на такива млади хора с висок морал, възпитание в семействата им и училището!

 

СУ „Св.св. Кирил и Методий“ -училището посланик на Европейския парламент посети Народното събрание и Министерството на образованието

     Продължава партньорството между СУ “Св. св. Кирил и Методий “и кампания” Успели българи дават личен пример “. Ръководният екип на кампанията и успелите българи – Кристина Кръстева, Николай Василковски, Ники Илиев, Дани Ангелов, Красимир Аврамов, Костадин Филипов, Павел Владимиров и Богомил Грозев посетиха училището ни през май месец 2018г. За нас, учителите и учениците, е чест, че сме първото провинциално училище, с което Кампанията си сътрудничи!

     Втората ни среща се проведе в гр. София на 05.10.2018г. Заедно с актьорите Павел Владимиров, Дани Ангелов и певицата Цвети Радойчева учениците от СУ “Св. св. Кирил и Методий “посетиха Народното събрание. Специално за нас беше проведена интересна дискусия за учредяването на Парламента, неговата структура. Учениците имаха възможност да посетят и петят парламентарен контрол. В зала “Запад” се проведе среща с народните представители – председателят на парламента Димитър Главчев, бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова и депутата и актьор Евгени Будинов. Учениците разговарят с тях за дейността на законодателната институция. Депутатите разказаха на гимназистите за пътя, през който преминават един закон и за работата си в парламентарните комисии и избирателните райони.

     След вълнуващата среща в парламента се отправихме към археологическия музей. Там разгледахме зала “Праистория” и зала “Трезор” Изложбите за всеки период са обединени по теми – инструменти и оръжия от различни материали – камък, кремък, кост, рог, мед, бронз; керамично производство с характерните районни особености; ритуални предмети. В това отношение голяма роля играят повече от едночленно действие на музея в съхраняването не само на населените колекции от най-ранните археологически разкопки в България, но и привличането и опазването на единични находки от различни райони на страната.

     С нетърпение очаквахме посещението в Министерството на образованието. Срещнахме се с   зам. – министър – Деница Сачева. Получи се оживена дискусия. Учениците задават своите въпроси по актуални теми, свързани с учебните програми, държавните зрелостни изпити, новите учебници. Министър Сачева ни пожела успешно юбилейна учебна година и обеща, че това няма да бъде последното ни среща!

     Денят беше прекрасен, тръгнахме с надежда за по-добро бъдеще, целеустремени за промяна, защото децата носят доброто в себе си. Те за бъдещето, за което трябва да работим!

Филип Филипов – учител по руски език

И  вестник “24 часа” отразиха визитата на нашите посланици!

 

 

Международния ден на учителя

Учениците от 3.а клас поздравиха своите преподаватели за

Международния ден на учителя с програма и картичка.
Честит празник!

Иновативно средно училище „Св.св. Кирил и Методий”, гр. Велинград – отново част от национална превантивна програма

     На 03.10.2018г.  Иновативно средно училище „Св.св.Кирил и Методий” – гр.Велинград, за втори път получи честа и привилегията да се включи в националната превантивна програма „Детско полицейско управление”.  Това е една инициатива, която изгражда у учениците ценности, стимулира прилежност и дисциплинираност. Целта е чрез теоретични и практически занимани (оказване на детска полицейска лична защита; безопасност на движението по пътищата; на долекарска помощ; здраве, етика и право и други) децата да получат съответните умения.

 

     „Щафетата” бе поета от младшите доброволци от 3.клас. Събитието протече изключително тържествено и предизвика вълнение не само у новопостъпилите полицаи в редиците на Детското управление, но и у всички ученици, учители и гости. След официалното подписване на Декларацията и Споразумението от двете партниращи си страни (ИСУ„Св.св.Кирил и Методий” и Районно управление на МВР, гр. Велинград) , младите доброволци дадоха своята тържествена клетва, като обещаха, че ще защитават и уважават хората и няма да се примиряват с нарушенията. Ключов момент в събитието бе предаването на знамената и униформите от старшите на младшите доброволци. За да изразят готовността да поемат новите си задължения, полицаите третокласници изпълниха химна на Детското полицейско управление, чийто текст е на възпитаници на училището от първото поколение полицаи, а мелодията – на Траяна Белухова – учител по музика в  ИСУ„Св.св.Кирил и Методий”.

 

     Благодарим на всички гости, които уважиха събитието: комисар Иван Дончев от Областната дирекция на МВР, гр.Пазарджик; старши инспектор Мария Панайотова към Областната дирекция на МВР, гр.Пазарджик, която е координатор на програмата; старши инспектор Иван Казаков – началник група „Охранителна полиция” при Районното управление, гр. Велинград; Георги Харисков – инспектор Детска педагогическа стая; Михаил Гяхов – инспектор Детска педагогическа стая; младши полицейски инспектор Здравко Пашов; г-жа Спасова – началник отдел „Икономическа политика” и представител на третата партнираща институция – община Велинград; г-жа Миланова – председател на Общинската комисия за борба с противообществените прояви; г-н Тосков – отдел „Закрила на детето”, гр.Велинград; г-жа Василева – експерт в дирекция „Хуманитарни и социални дейности”, гр.Велинград; д-р Людмила Лулева – президент на Лайънс клуб, гр.Велинград; г-жа София Нанова – председател на училищното настоятелство.

     Пожелаваме ползотворна работа на младите полицаи и успешно сътрудничество между ръководителите им – начален учител г-жа Антонина Палова и младши полицейски инспектор Здравко Пашов.

Надежда Деянова

Ст. уч. БЕЛ

Видео – тук!

Powered by soukim.com | ReDesigned by: St. Ushev 2006-2012
Bulgarian Bulgarian English English French French German German Greek Greek Romanian Romanian Russian Russian Serbian Serbian Spanish Spanish Turkish Turkish

Съгласие за защита на личните данни.

GDPR

Защита на личните данни на СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Велинград
съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 и
Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).


Прочетох и се съгласявам с политиката за защита на
личните данни
на СУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Велинград.
Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране
и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.

Използвайки този сайт, Вие приемате използването на „бисквитки".

Прочети повече

Какво са бисквитки?

Бисквитките („cookies“) представляват малки файлове, състоящи се от текстов набор от информация, която даден уеб сайт прехвърля от уеб браузъра на твърдия диск на Вашия компютър, както временно, докато трае посещението Ви, или понякога за по-дълги периоди, в зависимост от вида „бисквитка“. „Бисквитките“ изпълняват определени функции (включително да Ви разграничат от останалите потребители на същия уеб сайт или да запаметят определена информация, свързана с Вас, като например Вашите предпочитания) и се използват от повечето сайтове, за да улеснят Вашето сърфиране.

Как и какви бисквитки използваме

Функционални бисквитки

Използваме бисквитки, които позволяват на уеб сайта да запаметява Вашите действия и предпочитания (като например потребителско име, език, възраст, размер на шрифта и други настройки за показване) за определен период от време, за да не се налага да ги въвеждате всеки път, когато посещавате сайта или преминавате от една страница към друга.

Сесийни бисквитки

Използваме сесийни бисквитки:

за да Ви разпознаваме, когато се връщате на нашия сайт, за да използвате услугите ни. Помнете, че бисквитките не могат да навредят на Вашите файлове или да увеличат риска от вируси в компютъра Ви.

Бисквитки на трети страни

Използваме бисквитки на трети страни, които позволяват харесване или споделяне на съдържание в Социалните мрежи, бисквитки от Google Analytics, които помагат за проследяване трафика на уеб сайта и други бисквитки свързани с външни системи и сайтове интегрирани към уеб сайта.

Лични данни от бисквитките

Личните данни събрани от бисвкитките се използват единствено и само за осъществяването на конкретни функции в сайта, свързани със самия потребител.

Close / Затвори