Раздел: Новини

Ангел Паунов – поредна гордост за СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр.Велинград

19420847_1569845226381188_1332231989335885262_n

През учебната 2016 – 2017г. СУ „Св. св. Кирил и Методий“ за първи път се включи в Международно състезание „Лингвистично кенгуру“ – английски език.
Форматът е тест, който включва 40 задачи с 5 избираеми отговора, от които само един е верният. Повечето от въпросите имат занимателен характер. Откриването на верните отговори изисква лексикални и граматически знания по английски език, както и знания за историята, културното и литературното наследство, традициите и бита, характерни за Англия.
Забавният и игрови елемент в състезанието е предназначен за обогатяване на общата култура на участниците, за развиване на логическото мислене и мотивира за бъдещи по-задълбочени знания.
В училищния кръг взеха участие 42 ученици, от които 5 се класираха за национален кръг: Владимир Анастасов – 4 клас, Ангел Паунов – 6 клас, Атанас Муртин – 6 клас, Цветина Вачева – 9 клас и Константин Толис – 10 клас.
Изключително горди сме, че на проведения на 11 юни в гр. София национален кръг Ангел Паунов спечели първо място с максимален брой точки – 200. Наградата, придружена с грамота, му бе тържествено връчена от организаторите в 35 СУ „Добри Войников“.
Достойно се представиха и явилите се Владимир Атанасов – 125т. и Атанас Муртин – 175т.
След такова силно начало и убедителна победа вярваме, че нашите ученици и за в бъдеще ще ни радват с успехите си!

Евелина Ушева
Ст. учител по английски език

ЕДИН НЕВЕРОЯТЕН ВИПУСК

19366454_1587578801253292_3035494330780516911_n-448x224

Най-после дойде дългоочакваният миг, в който всички изпити са приключили и учениците от Знаков випуск 2017 на СУ„Св.св.Кирил и Методий”, Велинград получиха своите дипломи за завършено средно образование, като резултат от положените усилия.  Церемонията се състоя на 21.06.2017г. в залата на НЧ “Отец Паисий–1893”, а гости бяха: г-жа.Томова- зам.кмет на община Велинград, г-жа.Зинкова- директор на Дирекция „Хуманитарни и социални дейности”, г-жа.Нанова- председател на Училищното настоятелство, родители и много приятели.

            По традиция тържеството започна с изпълнение химна на училището, а водещите- Цвети и Боби пожелаха на дипломираните зрелостници скоро да прекрачат прага на желания университет и след това– успех в едно друго училище– Училището на живота! Към поздрава се присъедини и директорът- г-жа. Ани Василева, която посъветва дванадесетокласниците да запазят своята целеустременост и упоритост, за да следват мечтите си.

            И за да докажем, заслужената си титла на иновативно училище, което винаги изненадва със свежите си идеи, акцент на тържеството бе продължилият повече от половин час филм, посветен на трепетите и вълненията на младите хора от випуск 2017. Главната роля бе отредена на АБИТУРИЕНТЪТ, ЗРЕЛОСТНИКЪТ,  ПОРАСНАЛИЯТ ЧОВЕК.  Видеото показа не само какви са учениците от СУ„Св.св. Кирил и Методий” и откъде идват техните успехи. То бе поредният повод за гордост на всички нас- възпитаници и преподаватели.

            Последва самото раздаване на дипломите за завършено средно образование, а десетки бяха наградените за отличен успех и като посланици на добра воля със съществен принос за издигане авторитета на училището.

Завърши успешно един невероятен випуск!

            Завършиха седемдесет и две момчета и момичета, показали високи академични познания на държавните зрелостни изпити. Средният успех на випуска от изпита по БЕЛ е Мн.добър(4.74), шестнадесет са носителите на отлични оценки, а Никол Балабанова от 12б клас зарадва всички ни с резултат Отличен(5.91). Гордеем се  с постиженията на учениците ни и от държавен зрелостен изпит по английски език, където от явилите се 36-ма, 25 получиха отлична оценка, а Александра Масларова, Костадин Кърпачев, Наташа Златева и Лазарина Билярова изкараха пълни шестици.

            Изминаха пет години, през които всеки един от зрелостниците ни се усъвършенства като човек и се превърна в един достоен лидер за обществото днес. Предстои всеки да поеме по собствения си път и да започне да гради светове. Голяма част от учениците ще продължат образованието си в България, други ще останат в родния град, а трети ще се запътят към Американския университет в Благоевград и престижни университети в чужбина. Да пожелаем на Венцислава Бормалийска, Александра Масларова, Виктория Белухова, Елена Баева и Иванка Средкова незабравими срещи с различните култури и традиции на Великобритания и Италия.

            Учете, дерзайте и не забравяйте- изминалите години бяха само една своеобразна подготовка за живота! Имайте куража да следвате сърцето си, мечтите си, интуицията си!

Вие го можете, защото сте „най-добрите от най-добрите“!

Ст.учител БЕЛ

Илияна Гагова

Днес новината си ТИ!

Sn001-448x224

 

 

 

Битови приказки във IIа клас

Sn006-448x224

На 26.5.2017г. учениците от IIа клас показаха пред своите родители какво знаят за битовите приказки. Драматизираха откъси от познати и изучени приказки. Изненада за учениците беше присъствието на една млада и талантлива поетеса, която е възпитаничка на нашето училище – Анна Лазарова.

С голямо вълнение тя им прочете детските си приказки, които пише от доста време за Мравчо и Щурчо. На снимката учениците пишат съсредоточено за техния Мравчо.

Наистина, човек няма как да остарее, докато обича децата.

Мая Андреева,

старши учител НО

2a клас

18762283_10210924874412733_1316839492_n-448x224

Ученици от СУ „Св.св. Кирил и Методий” с хуманна мисия в Италия

18517937_1548052015227833_5868173111130736084_o-448x224

     Една от най-наболелите и горещи теми през последните месеци е темата за бежанците. Наричани са „терористи”, „напаст”, „агресори”. Говорейки за тях, без да се замисляме, боравим неусетно с езика на омразата. Някак забравяме, че и те са живи хора, които се борят за свободен и достоен живот. Но най-вече се борят за тях – за своите деца, за тези най-уязвими и невинни същества, които се нуждаят от протегната ръка.

     Затова и ученици, и учители от СУ „Св.св. Кирил и Методий” се впуснахме пламенно в поредния спечелен от г-жа Рила Попова проект по програма „Еразъм+”, озаглавен  „Open your arms for who need them”/ „Отвори ръцете си за тези, които имат нужда от тях”/, в чийто център е поставена съдбата на детето бежанец.

     Имайки предвид, че живеем в град, в който този проблем не е актуален поради липсата на бежанци, съзнаваме, че сме ограничени откъм механизми за оказване на помощ на тези малки жертви на обстоятелствата. Затова единственото, което можем да направим, е да разкажем за тях.

     Това беше и целта на третата мобилност по проекта. Наши домакини бяха партньорите ни от Италия. Прекарахме една незабравима седмица в гр.Ортона, където съвместно с другите участници /италианци, турци и румънци/ дадохме своя принос за разгласяване на този проблем. Учениците представиха свои презентации по въпроси, свързани с миграцията, за причините за нея, за бежанците и, разбира се, за тъжните личица на техните деца.

     Мисията за даване на гласност на този проблем можем да отчетем като успешна, тъй като имахме възможност да я популяризираме и в Рим. Там учениците раздаваха листовки с лозунги и рисунки, пресъздаващи тъжната и несправедлива истина за съдбата на бежанците. Тези диплянки бяха собственоръчно изработени от деца от съответните училища, участници в проекта.

     Наред с работата изживяхме и много весели и запомнящи се моменти.

     За това какво „Еразъм+” дава на учениците, говорят думите на децата, преживели вълнуващото приключение.

     Василена Белева: „С вълнение и малко тъга искам да ви разкажа за моето невероятно изживяване. Искам само за един миг с думите си да ви потопя в едно вълнуващо пътуване, наситено с много сбъднати мечти, нови приятелства, широки усмивки и погледи, събрали в себе си безброй красоти.

     В периода 07.05. – 13.05.2017г имах късмета да отпътувам към слънчева и красива Италия, придружена от прекрасните ми учителки и малка част от моите съученици. Тръгнахме с малко плахи сърчица, отправили се към безкрайния хоризонт, търсещи трайни приятелства и нови върхове за покоряване. Освен че бяхме посрещнати подобаващо от домакините, успяхме с нашата любознателност и артистизъм да им подарим незабравими емоции, като им изтанцувахме традиционен италиански танц.   Така със сигурност успяхме да докоснем сърцата им. Представихме своите презентациите по проекта. Успяхме да създадем трайни приятелства и да упражним уменията си по английски език с нашите приятели от Румъния, Турция и Италия.

     Тези положителни емоции ще останат завинаги в сърцето ми.

     Всичко това не е приказка! Случи се на нас – учениците от СУ “Св.св. Кирил и Методий“, взели участие в проекта по програма „Еразъм+”.

      Искам да изкажа благодарности към учителите, които са главните виновници за тези прекрасни мигове.”

     Михаил Мишев: Проектите по програма „Erasmus+” са уникален шанс за много хора да опознаят нови култури и да създадат нови приятелства, които могат да останат за цял живот. За мен това стана реалност  по време на посещението ни в морското градче Ортона, Италия. Учениците, при които трябваше да живеем в следващите пет дена, бяха така добри да ни разведат и покажат всички красиви места в околността. Много интересни бяха и заниманията в училището, специализирано в направленията оптика, електроника и мода.

      Това пътуване беше изпълнено с много нови емоции за мен – за първи път летях със самолет, за първи път опитах истинска италианска храна, за първи път посетих Италия. Това беше едно незабравимо преживяване, което никой от нас, учениците от СУ “Св. св. Кирил и Методий”, не искаше да свършва.”

     Кристина Попова: „Здравейте, казвам се Кристина и съм ученичка от 9.б клас на СУ „Св. Св Кирил и Методий“. Бях избрана да отида в Италия по проекта на госпожа Попова – „Отворете ръцете си за тези, които се нуждаят“.

     Пътувахме със самолет до Рим, след което се качихме на автобус за градче, намиращо се до Пескара, което се нарича Ортона. Там ни чакаха семействата, с които прекарахме времето си в Италия.

     Семейството, при което останах аз, беше много гостоприемно и грижовно. Запознах се с нови хора и изградих нови приятелства.

     Имахме различни занимания всеки ден – плавахме с лодка, посещавахме градчета в околността на Ортона, пътувахме с влак до Пескара, а в единия от дните изнесохме концерт в училищната зала.

     Но най-впечатлена останах от Рим. Прекарахме един ден там и успяхме да видим част от забележителностите му, включително Колизеума, Фонтана ди Треви и Пиаца ди Спаня.

     Да участваш в проект на „Еразъм+”, е възможност, която не бива да се изпуска. По този начин можеш да се докоснеш до бита и културата на даден народ и да видиш какъв е животът в дадена страна. Ако ми се отдаде възможност, с удоволствие бих участвала пак!”

     Елена Кузманова: „Пътуването до Италия бе едно от най-вълнуващите и запомнящите се преживявания в моя живот. Преди пътуването не знаех нищо за различните култури и традиции и за това как живеят хората в другите страни. Познавах тесен кръг от хора, обхващащ моето семейство, приятели и познати. Но след това невероятно изживяване всичко се промени.

      В продължение на 6 дена живях в чужда къща сред напълно непознати. Семейството, в което бях настанена, ме обсипа с грижи и любов. Открих нови неща за себе си. Но най-важното е, че създадох приятелства, които се надявам да продължат още дълго време, и спомени, които винаги ще останат запечатани в съзнанието ми.

     Искам да изкажа огромните си благодарности на г-жа Попова, която ми позволи да бъда част от това пътуване. За мен то беше сбъдната мечта.”

     Борис Даскалов: „Проектът, по който участвахме, е една страхотна възможност за нови запознанства. Всичко беше съвършено. Организацията, пътешествията и заниманията, които ни бяха подготвили, бяха страхотни.

      Искам да изкажа огромна благодарност на моите невероятни учители, които ни заведоха в това прекрасно кътче Ортона. Много ще се радвам, ако и други деца имат възможността да изпитат това, което изживях аз.”

     Работата по проекта продължава. Домакин на следващата мобилност ще бъде нашето училище. През м.октомври СУ „Св.св. Кирил и Методий” ще очаква с нетърпение своите партньори от Туция, Италия и Румъния.

Училище за гордост! „Говорящ вестник”- една история за мотивирани ученици, учители и…

1-448x224

Днес, 20.05.2017 в СУ „Св.св.Кирил и Методий” бе поставено началото на една традиция с бъдеще- „брой 1”  на вестник необикновен, „говорящ”- за тебе и за мен! Специален гост бе едно от разпознаваемите лица на българската журналистика- велинградчанинът Костадин Филипов. Учениците от 3а клас изненадаха приятно своя гост с филм, в който разказаха за неговия житейски път и професионална кариера. Видимо развълнуван, г-н.Филипов благодари на децата за топлото посрещане, а събитието продължи със забавно интервю, в което петокласниците Елена Овчарова и Калоян Кондев зададоха интересни въпроси, свързани с живота на журналиста, с работата му в телевизията и с неговите най-съкровени желания. Разбира се не липсваха и изненади! Гостът бе провокиран да пее, танцува и дори да приготви любимата „рецепта на Динко”. Сам влезе в ролята на водещ и даде урок на прохождащите журналисти как започва една извънредна новинарска емисия.

 

За финал третокласничката Парисиана Николова подари на г-н.Филипов хранителна пирамида с пожелание да е все така последователен и ангажиран с проблемите на здравословното хранене, акростих от буквите  в името на госта и диск с филм за него. В „Книга на времето- пътят на успелите”  той ни написа: „Обичайте училището си, вярвайте в успеха си,  чертайте смело бъдещето си, защото всичко е във ВАШИТЕ РЪЦЕ!“

Благодарим от сърце на нашия гост! Благодарим за страхотните  емоции! Дойде ред и на най-сладкото изживяване – снимки, автографи и разговори в неформална обстановка.

Ние, от СУ „Св.св. Кирил и Методий” сме щастливи и горди, че осъществихме поредната си мечта- да покажем ценности, да мотивираме и да работим с учениците си днес, за да бъдат утре УСПЕШНИ!

Powered by soukim.com | ReDesigned by: St. Ushev 2006-2012
Добре дошли на сайта на СОУ "Св. св. Кирил и Методий" Велинград!
close