Раздел: ЕРАЗЪМ +

СУ „Св.св. Кирил и Методий“ продължава работа по европейски проекти

xerasmus-plus-logo-e14773035306881.jpg.pagespeed.ic_.dWVWFdEP-8-448x2241

     Учителите по английски език в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ получиха подаръка си по случай патронния празник на училището. Най-подходящият дар за амбициозни специалисти – възможност за получаване на европейска квалификация.

     Спечеленият проект е по програма Еразъм+, КД1, Образователна мобилност за граждани – мобилност на персонал в училищно образование. Името на проекта е: „Иновационни подходи в обучението по английски език“.

      Седем учители ще посетят курсове в Малта и във Великобритания. Особено внимание е обърнато при подбора на курсовете – за нас е важно да можем да отговорим на изискванията на търсещите и неспокойни ученици за по-интересен и новаторски начин на представяне на учебния материал по английски език. Нашите ученици го заслужават, а ние сме готови да го осигурим!

Честито на учителите и учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“!

Приключение до Румъния и обратно

P0012-e1490350301591-448x224

     За 6-а поредна година СУ „Св. св. Кирил и Методий”- гр.Велинград  участва и реализира проект за сътрудничество, иновации и обмен на добри практики по програма „Erasmus+”.

 

TRAVELLING TO ROMANIA

P0012-e1490350301591-448x224

ТАМ, КЪДЕТО ЖИВЕЯТ АМАЗОНКИТЕ

IMG_5285-448x224

В СОУ „СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“,ВЕЛИНГРАД  СЕ РАБОТИ ПО ДВА ПРОЕКТА ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ+. ЩЕ СПРА ВНИМАНИЕТО ВИ НА ПРОЕКТА НА ТЕМА: „OPEN YOUR ARMS FOR WHO NEED THEM“, С ДВУГОДИШЕН ПЕРИОД НА ДЕЙНОСТИТЕ И МНОГОНАЦИОНАЛНО УЧАСТИЕ. ИМАМЕ ПАРТНЬОРИ ОТ ТУРЦИЯ, ИТАЛИЯ И РУМЪНИЯ.

ПЪРВОТО ПЪТУВАНЕ БЕ В САМСУН – ТОВА Е ТУРСКАТА ЧЕРНОМОРСКА ПЕРЛА, А ОСВЕН ТОВА Е И МЯСТОТО, КЪДЕТО СА ЖИВЕЛИ АМАЗОНКИТЕ В ДРЕВНОСТТА. ДА, СТАВА ВЪПРОС ТОЧНО ЗА ТЕЗИ КРАСИВИ, ВОЙНСТВЕНИ И НЕЗАВИСИМИ ЖЕНИ, ЗА КОИТО СМЕ УЧИЛИ В ЧАСОВЕТЕ ПО СТАРОГРЪЦКА ЛИТЕРАТУРА.

ВЪПРЕКИ НАТОВАРЕНАТА ПРОГРАМА И МНОЖЕСТВОТО ЗАДАЧИ, С КОИТО СЕ СПРАВИХМЕ, ИМАШЕ ВРЕМЕ ДА СЕ НАСЛАДИМ НА ЧУДЕСНАТА ОБИКОЛКА НА ГРАДА, ПРЕКРАСНО РАЗПОЛОЖЕН ПО КРАЙБРЕЖИЕТО. МУЗЕЯТ НА ОТКРИТО И ВПЕЧАТЛЯВАЩО РЕАЛИСТИЧНИТЕ ВОСЪЧНИ КУКЛИ ОТЛИЧНО ОНАГЛЕДЯВАХА БИТА НА АМАЗОНКИТЕ, ЗА КОИТО НЕ БЕЗ ГОРДОСТ НИ РАЗКАЗА ЕКСКУРЗОВОДЪТ – ПРЕПОДАВАТЕЛ В МЕСТНИЯ УНИВЕРСИТЕТ . ЧАСТ ОТ ОБИКОЛКАТА БЕШЕ СВЪРЗАНА С ПРИЯТНОТО ПРЕЖИВЯВАНЕ, НАРЕЧЕНО ТУРСКО КАФЕ, В СЪПРОВОД НА ПРОЧУТИТЕ ТУРСКИ ЛАКОМСТВА.

УЧИЛИЩЕТО ПАРТНЬОР Е „ АНАФАРТАЛАР АНАДОЛУ ЛИСЕСИ“. В НЕГО СЕ ОБУЧАВАТ 830 УЧЕНИЦИ НА ВЪЗРАСТ МЕЖДУ 15 И 18 ГОДИНИ. ОСИГУРЕНИЯТ КОМФОРТ И УСПЕШНАТА В ОРГАНИЗАЦИОННО ОТНОШЕНИЕ СРЕЩА БЯХА ПОДПОМОГНАТИ КАКТО ОТ КОЛЕГИТЕ – ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, ТАКА И ОТ ДИРЕКТОРА – Г-Н КЪСЪДЖЪ .

СРЕЩАТА ПРЕМИНА В ДУХ НА РАЗБИРАТЕЛСТВО И УСПЕШНО БЯХА РАЗПРЕДЕЛЕНИ ЗАДАЧИТЕ ЗА ВСЕКИ ПАРТНЬОР, КАКТО И ПРИНЦИПНИЯТ РЕД НА ПЪТУВАНИЯТА.

НОВИТЕ ПАРТНЬОРИ ВЕЧЕ НИ ЛИПСВАТ. ОЧАКВАМЕ  СЛЕДВАЩАТА НИ СРЕЩА ПРЕЗ МАРТ В ХУНЕДОАРА, РУМЪНИЯ.

  РИЛА ПОПОВА – КООРДИНАТОР ПО ПРОЕКТА

OPEN YOUR ARMS FOR WHO NEED THEM

Слайд1-448x224

Energy – Efficiency – Empowerment

xerasmus-plus-logo-e1477303530688.jpg.pagespeed.ic_.dWVWFdEP-8-448x224

Стартира проект с Германия и Испания

 Проектът „Energy – Efficiency – Empowerment ”, финансиран от Европейска програма “Erasmus+”, стартира с транснационална среща между координаторите на училищата. Координатор на проекта е гимназия Silverberg – Gymnasium в Бедбург, Германия. Училища партньори са СУ „Св.св. Кирил и Методий“ във Велинград и IES Joaquin Rodrigo в Мадрид, Испания. Домакин на срещата бе Silverberg – Gymnasium в Бедбург, Германия, която се състоя в периода 24.10.- 29.10.2016г. На срещата бяха обсъдени: работните задачи, обучителните събития, ученическите срещи, подготовката на интелектуалния продукт на проекта, както и много други дейности предвидени през първата година на проекта.

     Обсъдихме сценария на многоезичния филм, който ще представи училищата, учениците и целта на проекта, която е да  повиши съзнанието на младите хора  за опазване на енергийните ресурси и опазването на околната среда. Изготвен бе план за мониторинг и оценка на проекта и разпространяване на резултатите.  Обсъдихме начина за изграждане и поддържане на Онлайн платформата.

    По време на срещата координаторите бяха изправени пред трудната задача да изберат лого на проекта. Поради наличието на множество идейни предложения, комисията реши всяко училище да предложи един вариант за лого на проекта. Официалното лого на проекта ще бъде изработено от предложенията на трите училища!

    Между работните сесии, посетихме различни учебни часове и разгледахме добре поддържаната и функционална сграда на училището.

    Кметът на община Бедбург бе гост на едно от нашите заседания и ни връчи официално почетен знак за участието на трите страни по проект на програма „Еразъм+“.

   Изпълнението на този проект ще повиши комуникативните умения на учениците от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ по немски и английски език и ще утвърди самочувствието на нашите ученици като пълноценни граждани на Европа.

Отворете ръце за тези, които имат нужда

sn2-448x224

СУ „Св.св. Кирил  и Методий“, Велинград спечели поредния проект по програма на Еразъм+ на тема: “ Open your arms for who need them“. По проекта ще се работи в периода  2016-2018г. Партньорството е многообразно. В работата ще вземат участие страни като Турция, Португалия, Италия, Румъния и България.

            Това е един социален проект, фокусиран главно върху проблемите на децата имигранти и бегълци. Основната идея е, че всеки – особено децата – заслужават нормален живот според Универсалната Декларация за правата на човека.

                В момента има около 2.7 милиона човека, регистрирани официално като бегълци и техният брой непрекъснато нараства, благодарение на неприемливата политика, водена от лидерите на определени страни. Обръща се внимание на факта, че основната част от сирийските бегълци се отправя към Ливан, Турция и  западноевропейските страни, преминавайки през България и Румъния.

       Темата е сериозна и изисква активна жизнена позиция от всички нас. Хуманизмът е движещата сила при създаването на този проект.

Очаква се да покажем уважение към тези хора и по-специално към децата – те не носят вина за случващото се, а имат равни права за добър и щастлив живот на земята.

      Добре ще бъде да се съсредоточим не върху идеята за милост, а върху идеята за отговорност.

        Естествено, ние не бихме решили всички проблеми на бегълците и мигрантите, но като образователна институция, можем да работим по въпроса за социалното приемане и да дадем на децата в риск една по-силна мотивация за достоен живот, както и надежда за равни шансове.

       От другата страна са нашите ученици, за които проектът ще бъде полезен най-вече чрез развиването на социални умения, социална чувствителност и израстването им като хуманни личности.

                                                                                  Рила Попова-ст.уч-л  по                                                                                                                      английски     език

Powered by soukim.com | ReDesigned by: St. Ushev 2006-2012
Добре дошли на сайта на СОУ "Св. св. Кирил и Методий" Велинград!
close