Последни новини на сайта:

Раздел: ЕРАЗЪМ +

Еразъм+

     Ученици и учители от СУ “Св.св. Кирил и Методий” се завърнаха от Румъния и Испания, където се проведоха поредните им срещи по проекти на европесйката програма “Еразъм+”.
Между 3 и 9 ноември в румънския град Александрия се състоя третата мобилност по проект „Stop Violence And Discrimination”, в който училището е партньор заедно с Турция, Италия, Полша и Румъния.
     Предварително бе подготвен филм с дейностите по проектната тема, както и презентация на България, Велинград и учебното заведение. Партньорите от Румъния бяха организирали културна програма за посрещането и дегустация на типични техни гозби, разказа училищният координатор г-жа Рила Попова. Темите в центъра на проекта, по които са проведени дискусии, са причините и последствията от агресията и дискриминацията и разработване на програма от действия за справяне с тях. Участниците от Велинград са се включили с идеи, артистични изяви и обобщения, които да помогнат при решаването на различни казуси, свързани с училищен тормоз, проява на агресия и дискриминация.
     Приключи и третата мобилност по проект “We! World of emotions.”. В испанската столица Мадрид ученици от Велинград и Германия са прекарали една страхотна седмица. Всички заедно с много желание и енергия са репетирали съвместната си пиеса, а на помощ са се притекли учители от училището за танци “Victor Ullate”. Учениците са се учили от професионалисти в театъра на открито в град Алмагро, райско кътче, недалеч от Мадрид. Насладили са се и на по-нестандартни постановки в “Микротеатър-Мадрид”, където са имали възможност да бъдат в непосредствена близост до актьорите. Сега очакват с нетърпение финалната визита в Бедбург, Германия, където на сцена ще бъде поставена и пиесата, подготвяна от младите театрали от СУ “Св.св. Кирил и Методий”.

Темпо

Заедно за бъдещето на Европа

През месец март 2019г. при посещението на ученици по проект „Еразъм +“ младшите посланици от ИСУ „Св. св. Кирил и Методий“ съвместно с ученици от Румъния, работещи по програма „Училище посланик на Европейския парламент“ осъществиха работна среща с всички участници в проекта, на която представиха презентация за предстоящите избори за Европейски парламент.

ЕРАЗЪМ+ СЕДМИЦА В ИНОВАТИВНО СРЕДНО УЧИЛИЩЕ “СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – ВЕЛИНГРАД

Изключително пъстра и вълнуваща белтъчна седмица на март за ученици и учители от ИСУ „Св.св. Кирил и Методий “. Истината на времето за работа по програма Еразъм. Бях домакини по двата текущи проекти – „МИ – Светът на емоциите“ и „Спиране на насилието и дискриминацията“.

              Многостранният проект „Спиране на насилието и дискриминацията” е със странични партньори от Румъния, Турция, Италия и Полша. Голямото не семеенство се състои от 16 гостуващи учители, 27 гостуващи ученици, 7 учители от училище, 24 ученици и техните семейства. Още от самото начало на групата заработване на пълни обороти, настанени в късните часове, но прекалено под знака на усмивките и топлите приветствия.

Темата на проекта е да се намали насилието и дискриминацията, а целта е да се научи да живее заедно, за да се осъществи времето си в игри, приятни съвместни действия и забавления. Дейностите, които са били предвидени за изпълнение на цели цели, са: спортни дейности, танци, презентации на тема „Да се ??разбие стереотипното мислене“ и да се извлече полза от рециклирани материали. Нищо не сближава хората така, както е възможно да работят и да се забавляват заедно!

             Следната информация се посочва за: Във вторник на посетителите на територията на града, който е част от рекламната кампания на Българската федерация по добив. Насладете се на хора в демонстрационни игри, проведени на градския стадион. Забавата бе изключителна!

             Изработихме робот от рециклирани материали, сложихме му туптящо сърце, за да ни напомним, дъги и отпадъци обичаме хора, които могат да създадат нещо красиво. Пътуваме 5 различни езика, но танцуваме заедно като едно семейство. С удоволствие изгледи и постановка “Направи желание” – носител на специална награда от Националното събрание за ученически постановки на английски език, проведено във Враца. Благодарим на г-жа Нели Калъчева за любезното съдействие. Посетихме и вълшебния Пловдив – невероятно място с богат дух и красиви кътчета, където всеки гост се намира по нещо за себе си.

             Разделихме се със сълзи на очи, но и с обещания, че скоро ще се видим в румънския град Александрия на третата проектна среща.

            Специални благодарности за семейството, приютили място по нашия проект. Вашите усмивки са в четири различни европейски държави. Благодарим ви!

                                                                             Рила Попова – училищен координатор

World of emotions

     Преди броени дни изпратихме гостите си от Бедбург, Германия и Мадрид, Испания, които са наши партньори по програма Еразъм+. Това бе втората мобилност от проекта WEWorld of emotions, чрез който нашите ученици развиват уменията си в сферата на театралното изкуство.

     Заедно със своите връстници те продължиха работата си по проекта, като доразвиха сюжета на пиесата, която ще представят догодина в Бедбург, Германия, заснеха клипове, в които дават съвети как се създава пиеса стъпка по стъпка, които ще бъдат от изключителна полза за всички, които сега започват с това изключително интересно занимание; също така развиваха и обсъждаха идеи за сценично облекло. Специални благодарности на гримьорката Дияна Енева, която показа на участниците в проекта как се прави сценичен грим и как чрез грима може да се засили излъчването на отделните персонажи в пиесата. На края на работната седмица всички участници представиха своята работа пред ученици, учители и гости в конферентната зала на СУ“Св.св. Кирил и Методий“гр. Велинград.

     Разбира се успяхме да съчетаем полезното с приятното и като добри домакини разходихме нашите гости до Банско, Добринище, Белмекен и разбира се столицата на културата-Пловдив, където посетихме заедно Стария град, Античния театър и Античния стадион, а също в духа на проекта и операта „Трубадур“ от Джузепе Верди. Гостите останаха очаровани от красотата на България и креативността на талантливите ни ученици, а децата успяха да създадат нови, вълнуващи приятелства.

     Раздялата бе изключително трудна, но сега ни предстои да се подготвяме усилено за визитата си в Испания през есента, която всички чакаме с нетърпение.

    Използвам възможността да благодаря на всички родители, които посрещнаха гостуващите деца в домовете си, грижиха се за тях и ги забавляваха, на всички деца, които се вкючиха в проекта за добре свършената работа и на колегите, без които този проект нямаше как да се реализира!

Да спрем насилието и дискриминацията

     Иновативно средно училище „Св.св. Кирил и Методий” е домакин на втора мобилност по проект „Да спрем насилието и дискриминацията”. Заместник-кметът на община Велинград Исмаил Моллов поздрави гостите и участниците в програмата по „Еразъм +” от Турция, Полша, Италия, Румъния. Благодари сърдечно на екипа на ИСУ„Св. св. Кирил и Методий” за усилията, които полагат за изграждане на безопасна и позитивна среда, за добрата, училищна култура на толерантност към различията, за алтернативните дейности, като превенция от насилие и агресия. Г-н Моллов изрази надежда, чрез настоящата програма да бъдат изградени стабилни и успешни партньорства между домакини и гости. На учениците, пожела да останат все така отговорни, осведомени и амбициозни, европейски граждани!

Надежда за по-толерантно бъдеще

Една от основните задачи на днешното общество е да изгради общност от млади хора, която да бъде силна и мотивирана да се справи с проблеми като насилието и дискриминацията. Да бъде толерантно, е може би най-важното, на което учителите трябва да научим новото поколение. С тази мисъл учители от Иновативно средно училище „Св.св. Кирил и Методий”, гр. Велинград, стартирахме работата си по проекта „Stop Violence and Discrimination” („Да спрем насилието и дискриминацията”) по програма „Еразъм+”.

Домакини на първата мобилност бяха партньорите ни от гр.Адана, Турция. Заедно с колегите от Полша, Италия и Румъния изкарахме незабравима седмица, по време на която работата и опознаването на чуждата култура вървяха ръка за ръка.

Уъркшоповете в училище бяха интересни и ползотворни. Представените презентации по темата, заемането на преподавателското място в един от часовете по английски език от г-жа Рила Попова и взимането на участие във футболна среща от г-н Стефан Караманов показаха как можем да се обединим срещу агресията и да се научим да бъдем по-толерантни към различните.

Оказа се, че дискриминацията в гр.Адана не е нещо чуждо особено когато говорим за отношението към жената и утвърждаване на мястото й в обществото. За щастие обаче срещата ни с кмета на града ни убеди в непримиримостта му към този проблем. Градоначалникът ни разказа за всички дейности, организирани от него, помагащи на жените да се чувстват значими и равнопоставени.

Извън работата домакините се бяха погрижили да усетим пълнокръвието и ритъма на живот в този голям и многолик град: пред нас се изправиха модерните квартали, но и онези, които те връщат векове назад – с мъжете в  потури и калдъръмените улички, опитахме традиционна кухня, разгледахме редица забележителности, измежду които „Вратата на Клеопатра”  и единственият запазен каменен мост от 1.век. Изключително впечатляващо беше да разберем, че в Тарсус (близо до гр.Адана) живее християнска общност, която има свой храм в самия център.

За да ни покаже, че е разнолика не само в културно отношение, Турция ни посрещна със слънчево и ни изпрати със снежно време. Само за няколко часа четирите сезона се смениха пред нас, за да ни разкрият уюта на лятното море и красотата на зимна Кападокия.

Кападокия! Знаете ли, че я наричат „земята на красивите коне”? И не случайно! Там живее една от най-красивите породи жребци. Но тя не е само това. Кападокия е цял един свят, изпълнен с тайнственост и загадъчност. Това е земята на романтичните разходки с балони, на скалните манастири, на подземните градове. Това е земята на св.Георги. Енергията там е уникална – докосването до историята те разтърсва и завладява.

Времето, което ни люшкаше между миналото и настоящето, бързо се изтъркули и настъпи момента за раздяла с нашите партньори. И въпреки че бяхме страхотен екип, не се разделихме с тъга, защото ни крепи мисълта, че само след няколко месеца ще се видим отново.

Следващият домакин е нашето училище ИСУ „Св. св. Кирил и Методий”. С вълнение очакваме да дойде моментът, в който пак ще работим и ще се забавляваме заедно с нашите партньори и приятели.

 

                                                                                                        Надежда Деянова, учител по БЕЛ

„Да спрем насилието и дискриминацията” – поредното предизвикателство пред ИСУ „Св.св.Кирил и Методий”

     За поредна година ИСУ „Св.св.Кирил и Методий” печели проект по програма „Еразъм+”. Темата на новото предизвикателство е “Stop violence and discrimination” („Да спрем насилието и дискриминацията”). Партньорите ни в този двугодишен проект ще бъдат ученици и учители от Турция, Полша, Италия и Румъния.

     Амбициозните задачи, с които ще се заемем, са няколко.

     Първа стъпка ще се изразява в разпознаването  и дефинирането на насилието и дискриминацията, като ще се фокусираме по-тясно върху проявите им в училище и анализирането на актуалното състояние в ИСУ „Св.св.Кирил и Методий”.

     Едно от предизвикателствата, които сме си поставили, е да накараме тормозените, а защо не и агресорите, да споделят за личните си преживявания, чувствата и мерките, които предприемат, за да противостоят на това, с което се борят.

     Ние, учителите и учениците, участващи по проекта, твърдо вярваме, че щом е налице някаква несправедливост, задължително е необходимо да се прибегне до активното й противопоставяне. А какъв по-добър начин от въвличане на децата в дейности, свързани със спорт и изкуство! Поради тази причина това са и насоките, в които ще работим като методи за преодоляване на агресията и дискриминацията.

     Като финал на проекта от споделените добри практики ще бъдат оформени и популяризирани резултатите под формата на филм, презентации, списание и брошури.

     Първата мобилност по проекта ще се състои на 11.11.2018г. в турския град Адана, а за следващата среща домакин ще бъде нашето училище.

    Специални благодарности изказваме на г-жа Рила Попова – координатор на проекта, за вложения професионализъм при разработването му и за това, че отново ни дава възможност да се впуснем в предизвикателство, което отстоява нашата гражданска и човешка позиция по едни твърде наболели въпроси.

Powered by soukim.com | ReDesigned by: St. Ushev 2006-2012
Bulgarian Bulgarian English English French French German German Greek Greek Romanian Romanian Russian Russian Serbian Serbian Spanish Spanish Turkish Turkish

Съгласие за защита на личните данни.

GDPR

Защита на личните данни на СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Велинград
съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 и
Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).


Прочетох и се съгласявам с политиката за защита на
личните данни
на СУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Велинград.
Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране
и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.

Използвайки този сайт, Вие приемате използването на „бисквитки".

Прочети повече

Какво са бисквитки?

Бисквитките („cookies“) представляват малки файлове, състоящи се от текстов набор от информация, която даден уеб сайт прехвърля от уеб браузъра на твърдия диск на Вашия компютър, както временно, докато трае посещението Ви, или понякога за по-дълги периоди, в зависимост от вида „бисквитка“. „Бисквитките“ изпълняват определени функции (включително да Ви разграничат от останалите потребители на същия уеб сайт или да запаметят определена информация, свързана с Вас, като например Вашите предпочитания) и се използват от повечето сайтове, за да улеснят Вашето сърфиране.

Как и какви бисквитки използваме

Функционални бисквитки

Използваме бисквитки, които позволяват на уеб сайта да запаметява Вашите действия и предпочитания (като например потребителско име, език, възраст, размер на шрифта и други настройки за показване) за определен период от време, за да не се налага да ги въвеждате всеки път, когато посещавате сайта или преминавате от една страница към друга.

Сесийни бисквитки

Използваме сесийни бисквитки:

за да Ви разпознаваме, когато се връщате на нашия сайт, за да използвате услугите ни. Помнете, че бисквитките не могат да навредят на Вашите файлове или да увеличат риска от вируси в компютъра Ви.

Бисквитки на трети страни

Използваме бисквитки на трети страни, които позволяват харесване или споделяне на съдържание в Социалните мрежи, бисквитки от Google Analytics, които помагат за проследяване трафика на уеб сайта и други бисквитки свързани с външни системи и сайтове интегрирани към уеб сайта.

Лични данни от бисквитките

Личните данни събрани от бисвкитките се използват единствено и само за осъществяването на конкретни функции в сайта, свързани със самия потребител.

Затвори