Последни новини на сайта:

Раздел: ЕРАЗЪМ +

Онлайн среща по проект ” Stop Violence and Discrimination” на програма Еразъм+

     Днес приключи тридневната онлайн среща по проект ” Stop Violence and Discrimination” на програма Еразъм+. Домакини бяха партньорите ни от Полша, гр. Ходжиеш. Въпреки трудната международна обстановка, беше изключително приятно да видим познати лица, да споделим мнението си по въпросите за агресията и дискриминацията, да се опитаме да намерим общи решения как да се справим с училищния тормоз и да останем позитивно настроени и вярващи в бъдещото добро.
      Организирани бяха два уъркшопа на тема “Що е насилие?” И “Как да спрем тормоза?”. В поредица от презентации и дискусии, стана ясно, че личната увереност, емоционалната стабилност и усещането за собствената ни стойност са първите три неща, които ще ни бъдат от полза. Важно е да споделяме и да не страдаме сами и в мълчание!
Вече сме по-силни и по-мъдри!
      От наша страна училището бе представено от: Владимир Атанасов, 11а клас; Йордан Кърпачев, 10б клас; Николай Секалов, Теодор Павлов и Савина Мишева от 12а клас и Йорданка Кехайова от 11б клас. Благодарим ви, скъпи ученици! Вашата помощ беше безценна!
      Ментори и ръководители бяха г-жа Рила Попова, училищен координатор и г-жа Анна Джарова, участник в проекта.
     Бъдете здрави и останете положително настроени!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Немският език – едно вълнуващо преживяване

     Здравейте!
     Казвам се Надежда и тази година, ще завърша училище. Заедно с приключването на този важен етап от моя живот, ще приключи и един много хубав проект, който допринесе много за личното ми развитие, за опознаването на света и за усъвършенстването на чуждите езици, които изучавам. Този проект е именно Erasmus + WE – World of emotions.
     Ще ви разкажа накратко за моето преживяване като част от този проект. Той започна през есента на 2018 г. и първата ни среща беше в Германия. Там за пръв път се срещнахме с част от участниците от Испания и тези от Германия. Започнахме да даваме идеи за това какъв искаме да бъде нашият проект, като целта беше през 2020 г. да представим нашия труд под формата на пиеса.
     По време на престоя ни в Германия аз успях да упражня немския език благодарение на контактите с останалите ученици, техните семейства, както и различните дейности, които правихме в училището. Те бяха много разнородни. Имахме среща с истински актьори, които ни дадоха напътствия как да изиграем ролите си, което, от друга страна, беше много полезно да упражнявам своите емоции и начина, по който да се представя пред другите.
     След това през пролетта на 2019 г. беше срещата на проекта в България. Вече имахме основните идеи за нашата пиеса и започнахме да развиваме героите, емоциите и сценария. Тук имахме урок от професионален гримьор, което ни помогна с изграждането на представа за външния вид на героите ни. Насочи ни към цветовете, които да използваме, и така цялостната картина малко по малко започна да става ясна. Тази среща помогна на мен да разбера повече за това как външният вид влияе на мнението на околните, както и как ясно да изразявам емоциите си чрез външния вид.
     През есента на 2019 г. проектът ни отвя в Испания. Там се срещнахме с професионални танцьори, участници в големи мюзикъли. Танцувахме балет, Tap dancing, разигравахме мюзикъл и така видяхме нагледно как се съчетават външният вид, актьорската игра, музиката и емоциите. Имахме готовия сценарий, развитите актьори, външния им вид, техните истории…бяхме на финалната права.
     Всички се вълнувахме за деня, в който ще можем да покажем труда си пред публика и ще можем да се насладим на добре свършената работа. Но уви, всичко в света се промени заради Covid19 и нашата последна среща няма да може да се осъществи.
    Проектът ще остави голяма следа в моя живот. Той ме срещна с хора, които ми помогнаха много за личностното развитие, създадох интернационални приятелства, на които ще мога да разчитам в бъдеще, обогатих културата си, посетих две напълно нови държави, запознах се с тяхната култура. Разгледах градове като Кьолн и Мадрид, които бяха пълни със забележителности и развлекателни места. WE-World of emotions, ще остави много хубави спомени и прекрасни чувства в сърцето ми. Съжалявам, че няма да мога да видя още един път своите приятели от Германия и Испания, техните прекрасни семейства и учители.
     Ако имах възможност да преживея всичко това отново, ще го направя, без да се замисля, и бих посъветвала всеки, който има възможност да участва в нещо такова, да го направи.
   
Поздрави на останалите участници в проекта! Ще ми липсвате!
 
 
Надежда Христова

Еразъм+

     Ученици и учители от СУ “Св.св. Кирил и Методий” се завърнаха от Румъния и Испания, където се проведоха поредните им срещи по проекти на европесйката програма “Еразъм+”.
Между 3 и 9 ноември в румънския град Александрия се състоя третата мобилност по проект „Stop Violence And Discrimination”, в който училището е партньор заедно с Турция, Италия, Полша и Румъния.
     Предварително бе подготвен филм с дейностите по проектната тема, както и презентация на България, Велинград и учебното заведение. Партньорите от Румъния бяха организирали културна програма за посрещането и дегустация на типични техни гозби, разказа училищният координатор г-жа Рила Попова. Темите в центъра на проекта, по които са проведени дискусии, са причините и последствията от агресията и дискриминацията и разработване на програма от действия за справяне с тях. Участниците от Велинград са се включили с идеи, артистични изяви и обобщения, които да помогнат при решаването на различни казуси, свързани с училищен тормоз, проява на агресия и дискриминация.
     Приключи и третата мобилност по проект “We! World of emotions.”. В испанската столица Мадрид ученици от Велинград и Германия са прекарали една страхотна седмица. Всички заедно с много желание и енергия са репетирали съвместната си пиеса, а на помощ са се притекли учители от училището за танци “Victor Ullate”. Учениците са се учили от професионалисти в театъра на открито в град Алмагро, райско кътче, недалеч от Мадрид. Насладили са се и на по-нестандартни постановки в “Микротеатър-Мадрид”, където са имали възможност да бъдат в непосредствена близост до актьорите. Сега очакват с нетърпение финалната визита в Бедбург, Германия, където на сцена ще бъде поставена и пиесата, подготвяна от младите театрали от СУ “Св.св. Кирил и Методий”.

Темпо

Заедно за бъдещето на Европа

През месец март 2019г. при посещението на ученици по проект „Еразъм +“ младшите посланици от ИСУ „Св. св. Кирил и Методий“ съвместно с ученици от Румъния, работещи по програма „Училище посланик на Европейския парламент“ осъществиха работна среща с всички участници в проекта, на която представиха презентация за предстоящите избори за Европейски парламент.

ЕРАЗЪМ+ СЕДМИЦА В ИНОВАТИВНО СРЕДНО УЧИЛИЩЕ “СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – ВЕЛИНГРАД

Изключително пъстра и вълнуваща белтъчна седмица на март за ученици и учители от ИСУ „Св.св. Кирил и Методий “. Истината на времето за работа по програма Еразъм. Бях домакини по двата текущи проекти – „МИ – Светът на емоциите“ и „Спиране на насилието и дискриминацията“.

              Многостранният проект „Спиране на насилието и дискриминацията” е със странични партньори от Румъния, Турция, Италия и Полша. Голямото не семеенство се състои от 16 гостуващи учители, 27 гостуващи ученици, 7 учители от училище, 24 ученици и техните семейства. Още от самото начало на групата заработване на пълни обороти, настанени в късните часове, но прекалено под знака на усмивките и топлите приветствия.

Темата на проекта е да се намали насилието и дискриминацията, а целта е да се научи да живее заедно, за да се осъществи времето си в игри, приятни съвместни действия и забавления. Дейностите, които са били предвидени за изпълнение на цели цели, са: спортни дейности, танци, презентации на тема „Да се ??разбие стереотипното мислене“ и да се извлече полза от рециклирани материали. Нищо не сближава хората така, както е възможно да работят и да се забавляват заедно!

             Следната информация се посочва за: Във вторник на посетителите на територията на града, който е част от рекламната кампания на Българската федерация по добив. Насладете се на хора в демонстрационни игри, проведени на градския стадион. Забавата бе изключителна!

             Изработихме робот от рециклирани материали, сложихме му туптящо сърце, за да ни напомним, дъги и отпадъци обичаме хора, които могат да създадат нещо красиво. Пътуваме 5 различни езика, но танцуваме заедно като едно семейство. С удоволствие изгледи и постановка “Направи желание” – носител на специална награда от Националното събрание за ученически постановки на английски език, проведено във Враца. Благодарим на г-жа Нели Калъчева за любезното съдействие. Посетихме и вълшебния Пловдив – невероятно място с богат дух и красиви кътчета, където всеки гост се намира по нещо за себе си.

             Разделихме се със сълзи на очи, но и с обещания, че скоро ще се видим в румънския град Александрия на третата проектна среща.

            Специални благодарности за семейството, приютили място по нашия проект. Вашите усмивки са в четири различни европейски държави. Благодарим ви!

                                                                             Рила Попова – училищен координатор

World of emotions

     Преди броени дни изпратихме гостите си от Бедбург, Германия и Мадрид, Испания, които са наши партньори по програма Еразъм+. Това бе втората мобилност от проекта WEWorld of emotions, чрез който нашите ученици развиват уменията си в сферата на театралното изкуство.

     Заедно със своите връстници те продължиха работата си по проекта, като доразвиха сюжета на пиесата, която ще представят догодина в Бедбург, Германия, заснеха клипове, в които дават съвети как се създава пиеса стъпка по стъпка, които ще бъдат от изключителна полза за всички, които сега започват с това изключително интересно занимание; също така развиваха и обсъждаха идеи за сценично облекло. Специални благодарности на гримьорката Дияна Енева, която показа на участниците в проекта как се прави сценичен грим и как чрез грима може да се засили излъчването на отделните персонажи в пиесата. На края на работната седмица всички участници представиха своята работа пред ученици, учители и гости в конферентната зала на СУ“Св.св. Кирил и Методий“гр. Велинград.

     Разбира се успяхме да съчетаем полезното с приятното и като добри домакини разходихме нашите гости до Банско, Добринище, Белмекен и разбира се столицата на културата-Пловдив, където посетихме заедно Стария град, Античния театър и Античния стадион, а също в духа на проекта и операта „Трубадур“ от Джузепе Верди. Гостите останаха очаровани от красотата на България и креативността на талантливите ни ученици, а децата успяха да създадат нови, вълнуващи приятелства.

     Раздялата бе изключително трудна, но сега ни предстои да се подготвяме усилено за визитата си в Испания през есента, която всички чакаме с нетърпение.

    Използвам възможността да благодаря на всички родители, които посрещнаха гостуващите деца в домовете си, грижиха се за тях и ги забавляваха, на всички деца, които се вкючиха в проекта за добре свършената работа и на колегите, без които този проект нямаше как да се реализира!

Да спрем насилието и дискриминацията

     Иновативно средно училище „Св.св. Кирил и Методий” е домакин на втора мобилност по проект „Да спрем насилието и дискриминацията”. Заместник-кметът на община Велинград Исмаил Моллов поздрави гостите и участниците в програмата по „Еразъм +” от Турция, Полша, Италия, Румъния. Благодари сърдечно на екипа на ИСУ„Св. св. Кирил и Методий” за усилията, които полагат за изграждане на безопасна и позитивна среда, за добрата, училищна култура на толерантност към различията, за алтернативните дейности, като превенция от насилие и агресия. Г-н Моллов изрази надежда, чрез настоящата програма да бъдат изградени стабилни и успешни партньорства между домакини и гости. На учениците, пожела да останат все така отговорни, осведомени и амбициозни, европейски граждани!

Powered by soukim.com | ReDesigned by: St. Ushev 2006-2012
Bulgarian Bulgarian English English French French German German Greek Greek Romanian Romanian Russian Russian Serbian Serbian Spanish Spanish Turkish Turkish

Съгласие за защита на личните данни.

GDPR

Защита на личните данни на СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Велинград
съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 и
Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).


Прочетох и се съгласявам с политиката за защита на
личните данни
на СУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Велинград.
Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране
и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.

Използвайки този сайт, Вие приемате използването на „бисквитки".

Прочети повече

Какво са бисквитки?

Бисквитките („cookies“) представляват малки файлове, състоящи се от текстов набор от информация, която даден уеб сайт прехвърля от уеб браузъра на твърдия диск на Вашия компютър, както временно, докато трае посещението Ви, или понякога за по-дълги периоди, в зависимост от вида „бисквитка“. „Бисквитките“ изпълняват определени функции (включително да Ви разграничат от останалите потребители на същия уеб сайт или да запаметят определена информация, свързана с Вас, като например Вашите предпочитания) и се използват от повечето сайтове, за да улеснят Вашето сърфиране.

Как и какви бисквитки използваме

Функционални бисквитки

Използваме бисквитки, които позволяват на уеб сайта да запаметява Вашите действия и предпочитания (като например потребителско име, език, възраст, размер на шрифта и други настройки за показване) за определен период от време, за да не се налага да ги въвеждате всеки път, когато посещавате сайта или преминавате от една страница към друга.

Сесийни бисквитки

Използваме сесийни бисквитки:

за да Ви разпознаваме, когато се връщате на нашия сайт, за да използвате услугите ни. Помнете, че бисквитките не могат да навредят на Вашите файлове или да увеличат риска от вируси в компютъра Ви.

Бисквитки на трети страни

Използваме бисквитки на трети страни, които позволяват харесване или споделяне на съдържание в Социалните мрежи, бисквитки от Google Analytics, които помагат за проследяване трафика на уеб сайта и други бисквитки свързани с външни системи и сайтове интегрирани към уеб сайта.

Лични данни от бисквитките

Личните данни събрани от бисвкитките се използват единствено и само за осъществяването на конкретни функции в сайта, свързани със самия потребител.

Затвори