Раздел: Начално образование

Коледно тържество

Коледно тържество начален етап.

„Четенето – ключът към успеха“

Sn001

От 11 до 15 декември 2017г. се проведе Третата национална седмица на четенето. Тя е част от Националната стратегия на Министерството на образованието и науката за насърчаване и повишаване на грамотността на всички нива на образование.

         Иновативно Средно училище ”Св. св. Кирил и Методий” Велинград се включи с разнообразни инициативи под мотото „Четенето е ключът към вашия успех”.

 1. Сред учениците от начален етап бе проведена анкета:”Защо,какво и кога чета?”
 2. Съставиха „Харта на добрия читател”.
 3. Проведоха „Маратон на четенето”- четоха в парка, в часовете по Занимания по интереси, в свободното време. Най-добрите четци бяха избрани за „Посланици на четенето”.
 4. Във фоайето на сградата на начален етап бе обособено Читателско ателие с няколко къта – „Четящо дърво”, на което за всеки сезон учениците препоръчват на съучениците си книга за четене. Друг кът носеше името „Пътуваща книга” и предоставяше възможност за избор на книга за четене от „пътуващ куфар”.
 5. Проведе се „Един приказен час”, в който Посланиците на четенето от ІV клас посетиха учениците от І и ІІ клас и прочетоха любимите си приказки.
 6. Проведе се мисия „Направи добро и предай нататък”, с която подариха книжки на първокласниците за тяхната класна библиотека, подариха книгоразделители и разказаха за правилата за опазване на книгите.
 7. Проведен бе „Часът на твореца” и се обсъдиха най- добрите читателски дневници.
 8. Връчен бе приз „Най-артистичен и изразителен четец” след проведено състезание за четене на непознат текст.
 9. Проект „Работилница за творческо писане” – учениците представиха творчеството и значимите факти от живота на любим писател или поет със съдействието на родителите и презентации, лапбук, разкази.
 10. Коледно състезание „Красиво пиша и вярно чета”.
 11. „Коледна книжна щафета” – четива за Коледа – кой ще прочете най- много.
 12. Книгожурналисти – „Проучи и разкажи за първата книга на моите родители.”
 13. Учениците от ІV клас дискутираха върху въпроса „Ще изяде ли мишката книжката?”
 14. Учениците от ІV клас организираха Бал на приказните герои, на който ги представиха по атрактивен начин.
 15. „Мама и кака четат” – те прочетоха любимите си приказки .
 16. Посещение на градската библиотека и читалище и участие в конкурса „Моят любим приказен герой”.
 17. Драматизация на легендата „Заветът на хан Кубрат” от ученици от ІX клас и четене по роли на „Малкият принц” от Екзюпери.

Всички тези инициативи имаха за цел да се постави в центъра на вниманието четящият ученик, да се разшири кръгът от четящи хора чрез намиране на път към онези, които все още не са изкушени от магията на четенето, които не са осъзнали неговата значимост за интелектуалното и духовното изграждане на личността.

Край елхата

Sn001

На 01.12.2017г. учениците от начален етап на СУ“ Св. св. Кирил и Методий“ повишиха емоционалния си заряд със запалването на коледните светлини.

Край елхата в училищния двор прозвучаха весели коледни песни. Снежанка и джуджетата изненадаха децата със зимни стихчета и гатанки. Ритмичните танци и хорца на финала запалиха у децата тръпката от очакването на светлите коледни празници.

Седмица на Бащата

P008

     За пета поредна година се проведе Седмица на Бащата под надслов “Истинският мъж знае как да бъде Баща”. Времето, през което обърнахме внимание на татковците. А бащите на децата от 2.б клас се включиха с огромно желание в разнообразните инициативи. Те довършиха изречението “Да бъдеш баща е…” Написаха, че то е отговорност, гордост,грижа, любов, привилегия, сбъдната мечта…Разказаха за своите професии. Поканиха децата на работното си място – Полиция, Пожарна, Автосервиз. Благодарим на всички родители, които превърнаха тези преживявания в цветни спомени. Защото връзката с бащата определя живота на всяко дете. Връзката с детето му определя живота на всеки мъж. Да бъдеш баща не е работа за един ден.”То е най-отговорното забавление и най-забавната отговорност”.

Димка Джиева, Ст.учител ІІ б клас

Възрожденска обиколка на Копривщица и Панагюрище

P009

     На 27.10.2017 г. учениците от III клас направиха една одухотворяваща възрожденска обиколка на Копривщица и Панагюрище. Посетиха родните места на някои от будителите и разбраха от къде са тръгнали те към великите си дела. Видяха къщите на Любен Каравелов, Георги Бенковски, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков и прословутото “Кърваво писмо”. Насладиха се на Панагюрското златно съкровище, като на безценен, високо художествен и уникален свидетел на древността. Децата останаха с прекрасни впечатления и станаха още по- горди да се наричат българи, наследници на един непримирим с тегобите на времето народ- пример за патриотизъм и духовна сила.

 

Любомира Спасова Узунова

Класен ръководител на III Г клас

Празнично ваканционно

Sn010

      Есенната ваканция за учениците от втори клас започна в Деня на народните будители с екскурзия до гр. Пловдив на 1 ноември.

     С интерес разгледаха етажите на Природонаучния музей с препарираните животни, аквариума и терариума. Какво е екскурзия без посещение на Makdonalds?

     И всичко това, придружено със снимки, много усмивки и 3D кино. Неповторимо преживяване от общото събиране на цветни спомени.

Седмица на духа

IMG_3962

     В навечерието на 1- ви ноември учениците в Иновативно СУ“ Св. св. Кирил и Методий“, Велинград сътвориха „Кът на будителите“! Преписаха значими моменти от делото на будителите и ги подредиха в невероятен трибагреник. Рисуваха, преписваха, направиха лапбуци, табла и всичко с респектиращо въздействие от дейността на будителите. Духът е състояние! Учениците от начален етап го споделиха с уважение и национално достойнство!

 

Powered by soukim.com | ReDesigned by: St. Ushev 2006-2012
Добре дошли на сайта на СОУ "Св. св. Кирил и Методий" Велинград!
close