Раздел: DSD

Полезни срещи

Sn004

Поредното признание за Иновативно СУ„Св.св. Кирил и Методий“, Велинград бе отправената покана към Директора- г-жа. Ани Василева за участие в две международни събития на лидерите в образованието у нас. 

На 13 и 14 ноември в град София г-жа.Василева присъства на проведената конференция на директорите на DSD-училищата в България. Организатор на събитието бе г-н.Йорг Каснер, консултант координатор за немски език в България на Централната служба за обучение в чужбина.

Конференцията откри Посланикът на ФР Германия у нас- г-н.Херберт Залбер. В рамките на два дни бяха обсъдени възлови моменти, свързани с прилагане на Програмата за издаване на Немска езикова диплома и изпита за DSD, изискванията към учителите в програмата, както и възможностите за обучения, стипендии и проекти. Госпожа Василева се включи в проведения дебат на тема: „Актуално развитие на образователното дело в България“ и обмени опит относно предизвикателствата в училище днес и възможностите за подкрепа- педагогическа и ученическа. Участието ? в конференцията продължи с хоспитация и коментар на урок в 73.СУ ”Владислав Граматик”,София, където в реална среда бяха приложени изискванията към обучението на немскоговорящите в България.

Отново в град София, но този път като лектор, г-жа.Василева участва и в конференцията: „Желаното училище. Решения за управление”. Събитието се проведе на 17 ноември 2017г. и негови организатори  бяха Софтуерен университет, Училища БГ, Академия “НИКЕ”, НМД и Фондация „Заедно в час“. На конференцията бяха споделени добри практики и модерни решения за управление на образователните институции. Нашето училище представи гледната си точка по темата: „Управление на екип”. След като сподели опита си в прилагането на проектното обучение,  г-жа.Василева участва и в отворена он-лайн дискусия по проблема заедно със свои колеги от други училища.

И двете конференции имаха за цел да бъдат споделени конкретни международни инструменти и практики за управление, да се почерпи опит „от първа ръка” и така да се  подобри образованието в България!

Да се работи с желание за „Желаното училище” у нас!

                  Илиана Гагова -  ст. учител по БЕЛ

 в Иновативно СУ “Св.св. Кирил и Методий“- В-д

Една по-различна среща с Германия

Картина2

Да учиш немски език и да можеш да го говориш в реална среда е част от чуждоезиковото обучение в Иновативно СУ „Св.св. Кирил и Методий“, Велинград. Тук, учениците получават възможност за развитие на лингвистичните си умения, участват в конкурси и проекти, посещават форуми и обогатяват езиковите си познания. Пътуват, откриват нови светове и доказват на себе си и на Европа, че искат и могат в този свят и сега!

Доказателство за това е проведеното през м.май, 2017г.  състезание на немски език-„Bayernwettbewerb”, в което участие взе Георги Алексиев. Инициатори са Баварското културно министерство и Немското посолство в България, с цел популяризиране на интереса към опазването на околната среда и развитието на новите технологии.

Със своя макет на вятърна турбина, водна турбина и слънчева батерия, както и допълнителна информация за биоенергията в провинция Бавария, Георги успя да се нареди сред първите седем участници с най-добри проекти. Освен сертификат, нашият ученик получи и покана за 5-дневно посещение на гр.Мюнхен. По време на престоя си в Германия (края на м.октомври, 2017г.) Георги има възможност да разгледа филмовия център „Бавария филмстудиос”, най-големия природонаучен музей в Европа „DasDeutscheMuseum”, както и замъците Линдерхоф и Нойшванщайн, които са едни от най-красивите и най-известни сгради в света. И както винаги приятното върви ръка за ръка с полезното-в  Културното министерство на провинция Бавария бе организирано и представяне на спечелилите проекти. На събитието Георги Алексиев презентира своята работа и своя роден град на немски език и пред комисията от специалисти, оценили неговия креативен подход към проблема и перфектното владеене на езика.

За тази си по-различна среща с Германия и хората там дванадесетокласника  има още да разказва, но по-важен е даденият му шанс за изява, желанието му да бъде полезен и да развива интересите си. Иновативно СУ „Св.св.Кирил и Методий” стои до всеки свой ученик и подкрепя мечтите им, за да се превърнат те един ден в реалност!

                                      Илиана Гагова -  ст. учител по БЕЛ

                в Иновативно СУ “Св.св. Кирил и Методий“- В-д

 Немският език доставя удоволствие!

diplomi_KiM

      Четири години тежка работа, упоритост, сила и търпение, за да дойде 18 ноември 2017 г. – денят, в окйто единадесетокласниците от СУ “Св. св. Кирил и Методий” Велинград получиха своите немски езикови дипломи. Вълнението им споделиха учители, родители и официалните гости от Консултантския отдел по немски език към посолството на Германия, Ели Тричкова от Министерството на образованието, Марияна Зинкова и Илияна Гешева от Община Велинград, приятели от Лайънс клуб – Велинград.

      “Немската” вечер започна с българската песен “Притури се планината”, изпълнена от Мариам Маврова. Изминалите 4 години се “завъртяха” в снимки и спомени за изпитанията и хубавите моменти, които оправдават мнението, че немският е труден език, но отваря много врати. Вече заслужили дипломите, учениците се съгласиха с мотото на всички немскоезични паралелки в училището: “Немският език доставя удоволствие!”
С поредния випуск, който получава немски езикови дипломи, СУ “Св. св. Кирил и Методий” затвърди си заслужения през 2016 г. статут на DSD-училище.
Темпо

Пореден успех за учениците от СУ “Св. св. Кирил и Методий“

21268776_1724908597550647_2092058519_n (1)

     В СУ „Св.св. Кирил и Методий“–„DSD – Schule“и „Pasch-Schule der Zukunft“ за втора поредна година се проведоха изпити за получаване на „Немска езикова диплома“. В продължение на месеци преподавателите по немски език Василка Дамянова и Илияна Мичева, вече официално ДСД-учители и изпитващи, подготвят усилено, учениците, които желаят да положат този изпит. Резултатите от писмения изпит  са факт. Всички ученици са издържали успешно и писмения изпит, който положиха на 9. март 2017г. Преподаватели по немски език в Германия проверяват писмените работите на учениците, които веднага след приключването на писмения изпит са изпратени в Германия. Господин Йорг Каснер, кординатор на консултантски отдел  за България, официално благодари на преподавателите по немски език, на учениците за невероятния успех и е убеден, че с тези амбициозни начални стъпки училището  ще бъде сред най- успелите в България.

      СУ „Св.св. Кирил и Методий“ не случайно е включено в мрежата „Pasch-net“, мрежа за  „Училища – партньори на бъдещето“ по целия свят. Разбира се, и тук нашето училище е на първа страница, едно от най- успелите  по целия свят. Съвместно с госпожа Ана Петерсен разработихме статия за дейностите и успехите ни в областта на немския език, която бе публикувана в немското списание „Begegnung“.

     Госпожа Ани Василева, директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, споделя своите впечатления от класа:

      Вестта за успеха на нашите момичета и момчета, бих казала –Много се трудиха, вложиха много амбиция, бяха целеустремени и все повече уверени в себе си и ето – класът завоюва наистина внушителна победа. Училището, но и целият Велинград, могат да се гордеят с младежите си.

     За мене, като директор, това е чудесен подарък. Благодаря ви, момичета и момчета. Вие се учите да вървите към своето човешко съвършенство. Горди сме с вас и се надяваме, че и следващите класове ще последват примера ви, а вие няма да спрете нито за миг да надграждате онова, което вече сте постигнали.“

     Разбира се много е важно мнението на учениците от класа със засилено изучаване на немски език. Илина Манушова споделя своите впечатления от работата на преподавателите в училище.

Моето училище – моят живот

P002-448x224

За втора поредна година в нашето училище – Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велинград – се проведе изпит по немски език за придобиване на немска езикова диплома (DSD I), състоящ се от две части – писмен и устен. На 09.03.2017г. ние – учениците от 10б клас, със засилено изучаване на немски език  се явихме на дългоочаквания писмен изпит, разделен на три компонента – четене с разбиране, слушане с разбиране и създаване на писмен текст. Времето, с което разполагахме беше четири астрономически часа.

Една подадена ръка на прага на трудни решения

P1-448x224

      Образователният път на всеки от нас е различен,в зависимост от приоритетите,които залагаме в живота си. Познаването на всички достъпни варианти, дава възможност за информиран избор ,който е в основата на всяко успешно начинание. И тъй като събирането ,обобщаването и  анализирането на полезната информация не е лесна задача с готовност и отговорност се заемаме с това да работим  заедно за бъдещето на нашите деца.

Летен лагер в SEMMERING /Австрия/

Слайд2-448x224

Powered by soukim.com | ReDesigned by: St. Ushev 2006-2012
Добре дошли на сайта на СОУ "Св. св. Кирил и Методий" Велинград!
close