Месечен архив: October 2018

Официално връчване на Немските езикови дипломи 2018 г.

 

     На 27.10.2018г., за трета поредна година в нашето училище –Иновативно СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велинград се връчиха Немските езикови дипломи. Всичките явили се 16 ученика от 10 б клас издържаха успешно положените писмен и устен изпит. Дипломите бяха връчени от г-жа Златка Бенш, консултант на централна служба за обучение в България, а официални гости на събитието бяха г-жа Марияна Зинкова, представител на Община Велинград, г-жа София Нанова-председател на Училищното настоятелство, г-жа Сиси Беличинова-управител на хотел „ Макси-Велинград“, представител на бизнесобщността . Г-жа Бенш, която беше и в изпитната комисия на устния изпит по немски език, не скри възхищението си от достойното представяне на нашите ученици. А какво мислят те , за всичко което им се случи през последната година?

    Ето какво споделя Цветина Вачева:

     След 7-ми клас трябваше да взема решение къде да продължа образованието си. Знаех,че за да мога се развия добре в един свят на глобализация, трябва да науча поне два езика.Иновативно средно училище “ Св св Кирил и Методий” ми даде специалната възможност тази моя цел да стане реалност. И то без да се налага да пътувам в друг град, а именно тук, близо до семейството и приятелите си. Ето така в една приятна атмосфера, с отдадени и амбициозни учители, започна моят път към изучаването на един съвсем нов език. В началото всеки от нас беше неуверен, но след време осъзнахме,че щом нашите учители вярват в нас , и ние трябва да повярваме в себе си. Скоро разбрахме,че пред нас се отваря още една възможност – да получим сертификат за владеене на език и то напълно безплатно. Знаехме,че няма да е лесно, но подкрепата, която учителите ни предоставиха ни помогна да вървим само напред и да не се отказваме. И накрая резултатът – беше налице. И за нас това е повече от първа стъпка в нашето развите, повече от сертификат – ние доказахме сами на себе си,че здравият труд дава добри плодове!

     Г-жа София Нанова, председател на Училищното настоятелство, сподели своето мнение, след тържественото връчване на Немските дипломи:

„     Едно от поредицата уникални събития, на които съм имала честта да присъствам! Перфектна организация, запомнящо се присъствие на учителите и безмерна радост и вълнение в очите на учениците. Мерилото за професионализъм и добре свършена работа е крайния резултат. Отличен! Поздравявам целия Ви екип от сърце и вярвам, че бъдещите ви успехи ще бъдат логичен и естествен завършек на вашата работа!“

Немският език – път към мечтите!

    След като спечели състезанието „България чете на немски език”, Георги Гончев постигна поредния успех в областта на немския език.        

     Ученикът от Х б клас  на Иновативно СУ „Св.св.Кирил и Методий” – гв. Велинград, спечели едноседмичен обучителен езиков лагер в Гърция. Организаторите бяха Немското посолство и г-н Йорг Каснер – консултант-координаторът за немски език в България на Централната служба за обучение в чужбина.

     От над 80 български заявки след оспорвана селекция Георги и още 23 ученици имаха възможност да се подготвят за немските езикови дипломи (DSD Pr?fung) , да се забавляват и да намерят нови приятели.

     Освен развиване на езиковите познания програмата включваше и различни задачи по групи със смесен характер, което спомогна за сближаване на участниците. За положителните емоции организаторите бяха предвидили ежедневни излети до Коринт, Навплио и Епидаврос. Докосването до гръцката култура заедно с голямата доза забавления допринесоха за натрупването на прекрасни спомени.

     За своето приключение Георги Гончев споделя: „Преживяването беше невероятно! Освен че успях да упражня както немския, така и английския език, се обогатих с много вълнуващи преживявания и спечелих нови приятели. Първоначалната нагласа, с която тръгнах, беше песимистична. Но в последствие там открих хора, с които имахме много общи интереси и с които изградих близки приятелски отношения и се надявам да ги поддържам и занапред.”

Книжен празник в зелената читалня

         Започна националната седмица на четенето, организирана от МОН, с цел насърчаване и повишаване на грамотността на учениците.

            В  Иновативно  СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Седмицата на четенето бе открита в Зелената читалня с малко тържество. Прозвучаха любими детски стихове и песни, изви се кръшно българско хоро. Казват, че четенето е модерно, а книгите са най-добрите приятели, вдъхновители и пътеводители. Децата донесоха  в зеления кът любимите си книги, споделиха удоволствието  от четенето,  прочетоха любимите си откъси., нарисуваха любимите си приказни герои. Така стартира голямото маратонско четене и надпреварата между книгата и компютъра, книгата и телефоните.

              Всеки ден тук в училище ще се случва нещо изненадващо, полезно и интересно, а  палавниците го очакват с истинско оживление и ентусиазъм.

         

Веселка Аршинкова –

старши учител

Детското полицейско управление

„Декамерон” от ученици за ученици

     Във връзка с отбелязването на Националната седмица на четенето учениците от 10. клас запознаха осмокласниците с класическата творба “Декамерон”.

     Изборът на произведението не беше случаен, тъй като с една от новелите, изучавани досега в десети клас, предстои да се запознаят с новата учебна програма учениците осмокласници.

     Всеки един от десетокласниците “влезе в кожата” на избрания от него разказвач от “Декамерон”, представи онази новела, която го е впечатлила най-силно и аргументира своя избор, като посочи каква според него е поуката и вложения смисъл.

     С началните си думи учениците запознаха по-малките от тях с епохата на Ренесанса и представиха основната идея на сборника на Бокачо.

     След представянето си споделиха, че творбата ги е докоснала и е успяла да ги пренесе в Италия през онези векове, в които възкръсва интересът към човека и любовта. Те посъветваха осмокласните да “дадат шанс” на “Декамерон”, да го прочетат, за да бъдат и те завладени от неговия дух и потопени в неговия свят – свят със свой вътрешен ритъм и закони.

 

 

Успехът – нашата запазена марка

Запознай се и програмирай

     Със стартирането  на  новата  юбилейна  учебна  година Иновативно СУ „ Св. св. Кирил  и  Методий“ гр. Велинград получи  заслужен  подарък!

     Училищното настоятелство  спечели  проект!

     Той  ще  се реализира с инициативата “Запознайте се и програмирайте“ в работилниците „Дигитална  фиеста  на  компютърни  шампиони“ и „Футболна магия в електронна олелия.

     Всичко  това се  случи  в  Европейската  седмица  на  програмирането.

     Проектната идея спечели  и  финансова подкрепа, заедно  с  подкрепата от  еврокомисаря по цифрови  технологии на  Европейската  комисия.


     Зад  инициативата  по програмиране  застават технологичната  компания SAP   немската организация      Havs  des  Stif?tens   gGmbH  и   TechSoop Europe.

    Практическата  цел  на  спечелената  проектна идея е  да  вдъхнови интереса на  децата и  младежи към  програмирането и  компютърните технологии  в  дигиталния  свят на  модерното образование.

     С реализацията  на  иновативния подход  на  проектната идея  е  налице и още една  възможност за  допълнителна  финансова  подкрепа  и  международно  партньорство.

     За  всичко  това  вложихме усилия, прецизност и  амбиция, защото и успеха няма преки  пътища, а  пътят на  успеха минава през Иновативно СУ “ Св. св. Кирил  и  Методий “ гр. Велинград, училището посланик на Европейския парламет.

                                                                                                              София Нанова

                                                                                                              Председател на училищното настоятелство

Наши ученици – посланици на DiscoverEU

     2018г. е Европейска година на културното наследство и на възможността да намериш нови приятели и да откриеш самия себе си, опознавайки безкрайното разнообразие от градове и прекрасни пейзажи, които предлага нашият континент. Културното наследство на Европа съществува в множество различни форми, а инициативата на Европейския съюз DiscoverEU е само едно от многото приключения, което нашите ученици Александър Прегьов и Кристиана Радичева от  преживяха в края на месец септември.

     Водени от желанието си да научат повече за многообразието на Европа и да бъдат посланици на Иновативно средно училище ”Св.св. Кирил и Методий”, Велинград по света, те участваха в конкурс „Обикни Европа във влака!” Алекс и Криси трябваше да отговорят он лайн на пет предварителни въпроса и един допълнителен за интереса, който тази инициатива предизвиква у тях- младите хора. След прецизен подбор и одобрение от страна на организаторите, двамата потеглиха на своето пътешествие до красивата столица на Унгария- Будапеща. Приказно красива обстановка и множество забавления, удивителни архитектурни шедьоври и странен местен език- това предложи унгарската столица на нашите младежи, а уникалната атмосфера така ги увлече, че не им се искаше да се сбогуват с Будапеща.

     Това пътуване разшири мирогледа на двамата ни „посланици”, помогна им да разберат още повече европейските ценности и да заявят своето активно гражданство и солидарност към всички хора на Европа.   

Powered by soukim.com | ReDesigned by: St. Ushev 2006-2012
Bulgarian Bulgarian English English French French German German Greek Greek Romanian Romanian Russian Russian Serbian Serbian Spanish Spanish Turkish Turkish

Съгласие за защита на личните данни.

GDPR

Защита на личните данни на СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Велинград
съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 и
Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).


Прочетох и се съгласявам с политиката за защита на
личните данни
на СУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Велинград.
Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране
и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.

Използвайки този сайт, Вие приемате използването на „бисквитки".

Прочети повече

Какво са бисквитки?

Бисквитките („cookies“) представляват малки файлове, състоящи се от текстов набор от информация, която даден уеб сайт прехвърля от уеб браузъра на твърдия диск на Вашия компютър, както временно, докато трае посещението Ви, или понякога за по-дълги периоди, в зависимост от вида „бисквитка“. „Бисквитките“ изпълняват определени функции (включително да Ви разграничат от останалите потребители на същия уеб сайт или да запаметят определена информация, свързана с Вас, като например Вашите предпочитания) и се използват от повечето сайтове, за да улеснят Вашето сърфиране.

Как и какви бисквитки използваме

Функционални бисквитки

Използваме бисквитки, които позволяват на уеб сайта да запаметява Вашите действия и предпочитания (като например потребителско име, език, възраст, размер на шрифта и други настройки за показване) за определен период от време, за да не се налага да ги въвеждате всеки път, когато посещавате сайта или преминавате от една страница към друга.

Сесийни бисквитки

Използваме сесийни бисквитки:

за да Ви разпознаваме, когато се връщате на нашия сайт, за да използвате услугите ни. Помнете, че бисквитките не могат да навредят на Вашите файлове или да увеличат риска от вируси в компютъра Ви.

Бисквитки на трети страни

Използваме бисквитки на трети страни, които позволяват харесване или споделяне на съдържание в Социалните мрежи, бисквитки от Google Analytics, които помагат за проследяване трафика на уеб сайта и други бисквитки свързани с външни системи и сайтове интегрирани към уеб сайта.

Лични данни от бисквитките

Личните данни събрани от бисвкитките се използват единствено и само за осъществяването на конкретни функции в сайта, свързани със самия потребител.

Затвори