Месечен архив: November 2018

Надежда за по-толерантно бъдеще

Една от основните задачи на днешното общество е да изгради общност от млади хора, която да бъде силна и мотивирана да се справи с проблеми като насилието и дискриминацията. Да бъде толерантно, е може би най-важното, на което учителите трябва да научим новото поколение. С тази мисъл учители от Иновативно средно училище „Св.св. Кирил и Методий”, гр. Велинград, стартирахме работата си по проекта „Stop Violence and Discrimination” („Да спрем насилието и дискриминацията”) по програма „Еразъм+”.

Домакини на първата мобилност бяха партньорите ни от гр.Адана, Турция. Заедно с колегите от Полша, Италия и Румъния изкарахме незабравима седмица, по време на която работата и опознаването на чуждата култура вървяха ръка за ръка.

Уъркшоповете в училище бяха интересни и ползотворни. Представените презентации по темата, заемането на преподавателското място в един от часовете по английски език от г-жа Рила Попова и взимането на участие във футболна среща от г-н Стефан Караманов показаха как можем да се обединим срещу агресията и да се научим да бъдем по-толерантни към различните.

Оказа се, че дискриминацията в гр.Адана не е нещо чуждо особено когато говорим за отношението към жената и утвърждаване на мястото й в обществото. За щастие обаче срещата ни с кмета на града ни убеди в непримиримостта му към този проблем. Градоначалникът ни разказа за всички дейности, организирани от него, помагащи на жените да се чувстват значими и равнопоставени.

Извън работата домакините се бяха погрижили да усетим пълнокръвието и ритъма на живот в този голям и многолик град: пред нас се изправиха модерните квартали, но и онези, които те връщат векове назад – с мъжете в  потури и калдъръмените улички, опитахме традиционна кухня, разгледахме редица забележителности, измежду които „Вратата на Клеопатра”  и единственият запазен каменен мост от 1.век. Изключително впечатляващо беше да разберем, че в Тарсус (близо до гр.Адана) живее християнска общност, която има свой храм в самия център.

За да ни покаже, че е разнолика не само в културно отношение, Турция ни посрещна със слънчево и ни изпрати със снежно време. Само за няколко часа четирите сезона се смениха пред нас, за да ни разкрият уюта на лятното море и красотата на зимна Кападокия.

Кападокия! Знаете ли, че я наричат „земята на красивите коне”? И не случайно! Там живее една от най-красивите породи жребци. Но тя не е само това. Кападокия е цял един свят, изпълнен с тайнственост и загадъчност. Това е земята на романтичните разходки с балони, на скалните манастири, на подземните градове. Това е земята на св.Георги. Енергията там е уникална – докосването до историята те разтърсва и завладява.

Времето, което ни люшкаше между миналото и настоящето, бързо се изтъркули и настъпи момента за раздяла с нашите партньори. И въпреки че бяхме страхотен екип, не се разделихме с тъга, защото ни крепи мисълта, че само след няколко месеца ще се видим отново.

Следващият домакин е нашето училище ИСУ „Св. св. Кирил и Методий”. С вълнение очакваме да дойде моментът, в който пак ще работим и ще се забавляваме заедно с нашите партньори и приятели.

 

                                                                                                        Надежда Деянова, учител по БЕЛ

WE! World of Emotions

     Преди броени дни ученици от 9. и 10. клас на Иновативно средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, придружавани от учителите си Илияна Мичева, Светла Борисова и Спаска Малинова, се завърнаха от визитата си в град Бедбург, Германия. Това бе първата мобилност по новия проект на програма Еразъм + , спечелен от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – „WE! World of emotions“, чрез който нашите ученици ще развиват уменията си и прилагат знанията си в сферата не театралното изкуство. Заедно със своите връстници от Германия и Испания те започнаха работа по своя проект, като обсъждаха идеи за своята пиеса, пишеха сценарии и развиваха своите герои.

     С помощта на Енрике Лемус, учител по музика от Испания, Венелин Каленов и Надежда Христова композираха и песен за пиесата, а Светла Борисова заедно с Георги Драев и Кристин Костова създадоха чудесен танц към нея, с които спечелиха овациите на всички участници и зрителите. Учениците се срещнаха и с професионални актьори, които им дадоха основни напътствия по сценично поведение. Престоят бе свързан с много работа и забавление, децата имаха възможност да се запознаят с немската култура и образователна система, да вкусят немската кухня и да посетят прекрасния град Кьолн. Раздялата с домакините от Германия и приятелите от Испания бе трудна, но ние ще ги чакаме с нетърпение на пролет за нови приключения.

     Ето какво споделиха нашите ученици, участници в проекта:

     Проектът по Erasmus+ “WE! World of Emotions” (“Ние! Свят от емоции”) ни дава уникалната възможност да опознаем  чужди култури и да приложим на практика уменията си по английски и немски език, чрез магията на театъра. Всеки един от нас ще запомни пътуването ни до гр. Бедбург, Германия, с позитивните емоции, ползотворната работа и новите приятелства от Германия и Испания. От първия до последния ден от нашето приключение ние се чувствахме част от голямото европейско семсйство.

     Когато пристигнахме пред нас стояха новите ни семейства, за цяла една седмица, през която опознахме немския бит и култура. Ние пък рaзказахме за България и пекрасния ни град. Семействата, в които бяхме настанени, се погрижиха не само да не ни липсва нищо, но и за приятно изкарване на свободното ни време. Някои от нас ходиха на боулинг, на парк с лазери, посетихме фестивала в Кьолн, и всички се запознахме с техните приятели и различните им хобита. Направихме обиколка из Бедбург под формата на състезание с много снимки и предизвикателства.

      Работата в училище Silverberg Gimnasium беше разнообразна, интересна и ползотворна. Бяха организирани много уъркшопове на които професионални актьори ни обучаваха в актьорски умения, как да изразяваме нашите емоции с помощта на тялото. Направихме различни макети, проекти, представяния и театрални скечове, усъвършенствайки нашите комуникативни и творчески умения на чужд език. А след училище, когато приключвахме с всичките ни поставени задачи излизахме заедно и се забавлявахме.  С общи усилия и разбира се, с помощта на нашите учители успяхме за една седмица да направим сценарий, песен и лого за проекта.

     За жалост нашата седмица в Бедбург мина много бързо. В последния ден на пресконференцията пред много гости представихме всичките продукти, които бяхме сътворили.  Вечерта ни беше организирано прощално парти, на което танцувахме и се забавлявахме цяла вечер. Дойде и времето да се сбогуваме и много от нас дори се разплакаха при мисълта, че ще трябва да се разделим. Но ние знаем, че това не е раздяла, а довиждане до следващите ни предизвикателства в България, Испания и Германия!

      Екипа по проект WE! Worls of Emotoions!


Отново повод за гордост

   Министерството на образованието ежегодно организира национално многоезично състезание, което се провежда в два кръга – областен и национален. Участниците имат възможността да блеснат с своите знания по немски и английски език, като преразказват и коментират текстове от единия на другия език.

     Теодора Таслакова и Кристина Попова от XI б клас, изучаващи немски като първи чужд език и английски като втори чужд език, си спечелиха правото да представят училището ни на националния кръг в гр. Велико Търново на 24 ноември 2018г. Теди и Криси успяха да се наложат между конкуренцията на стотици участници от цялата страна и да си спечелят място между 65-мата финалисти, за което изказваме и специални благодарности на техните учители Василка Дамянова, Илияна Мичева и Божидар Николчев

Да им пожелаем успех!

Международно състезание “Бобър” 2018

     На 11.11.2018г. /неделя/ се проведе Международно състезание “Бобър” 2018. On-line в 30 мин. участниците отговарят на 18 логически въпроса. Организатори са: Съюза на математиците в България (СМБ) и Института по математика и информатика към Българска академия на науките (ИМИ-БАН). 

     Нашите ученици представиха достойно училището. Участие взеха 36 ученика.

    В групата 6 – 7 клас най-добри резултати от общо 260 участника се класираха:

         Росен Георгиев Шарков от 7а  клас, на 56 място.

         Борис Илиев Харизанов от 7б клас, на 60 място. 

         Ивайла Ивова Даскалова от 6а клас, на 65 място.

     В групата 8 – 9 клас най-добри резултати от общо 250 участника се класираха:

         Ани Ушева от 8б клас, на 12 място.

         Гергана Иванова Колчагова от 8б клас, на 74 място.

         Йордан Борисов Кърпачев от 8а клас, на 80 място.

     Извадка за класирането на останалите участници може да видите тук:

     За организацията по провеждане в училището отговаряха учителите:  Десислава Харискова, Златка Димитрова и Стойчо Ушев.

Размисли от Брюксел

     Участието на Иновативно СУ “Св. св. Кирил и Методий” в Програмата за “Училище посланик на ЕП” е една  уникална възможност за реализиране на поредното  предизвикателство в духа на съвременното модерно образование. Програмата провокира интереса и активността на учениците, учителите и родителската общност, дава практическа реалност да образоваш подрастващите за Обединена Европа – като символ на новото, на надеждата за просперитет и за по-добро бъдеще, МЯСТО ЗА ДОСТОЙНИ ХОРА.

     Програмата за Училище посланик на ЕП предостави шанса да се изгради един феноменален парламент, ръководен от старши посланици: Василка Дамянова, Светла Борисова и 21 младши посланици от 10 и 11 клас.

     През целия период на програмата младшите посланиците участваха в реализиране на дейности, провеждаха дискусии на теми свързани с Европейския съюз, срещнаха се с евродепутата Андрей Новаков. Обсъждаха се отговорността на младите хора и делата им да се представи България в изграждането на Европа като място за живот на много различни народи, с различни нрави и ценности, но с обща идея: По-добро бъдеще. Срещнаха се с едни по- специални деца от Дневен център за деца и младежи с увреждания „Надежда“. Дейностите, които бяха извършени под ръководството на старшите посланици бяха оценени много високо. Един от старшите посланици бе поканен да присъства на обучителен семинар в Европейския парламент в Брюксел, Белгия.

     Василка Дамянова, като старши посланик в Иновативно средно училище „Св.св. Кирил и Методий“ взе участие в семинара в Брюксел. В семинара, който продължи два дни от 16. 10.2018г. до 17.10.2018г. взеха участие учители от училища „Посланици на Европейския парламент“ от 28 държави. По време на семинара бяха организирани различни уъркшопове, обменяха се добри практики, участваше се в дискусии, свързани с дейностите на ЕС, обсъждаха се различни иновативни методи за обучение.

     Програмата за “Училище посланик на Европейския парламент” е УНИКАЛНА! В нея е заложен примерът, който Европа ни дава със своя опит, с пътя  към ключа на успеха. Европа е врата, която е отворена за нас и ние от Иновативно СУ “Св. св. Кирил и Методий”  ще се възползваме от този уникален шанс и през следващата учебна година.

Иновативно Средно Училище „Св.св. Кирил и Методий“ е отново със спечелен проект!

     Това е проектът „По – здрави деца“, който се осъществява в мащабната програма, част от Европейски проект EPHE/EPODC For The Promotion Of Health Inequalites,  финансиран от Европейската комисия.

      Глобалната цел на проекта е да спомогне за изграждането на трайни хранителни навици и култура за здравословен начин на живот у децата.

     Здравето на българското дете е кауза за нашето училище, с която всички сме ангажирани, затова в програмата се включиха всички 240 ученика от 1 до 4 клас заедно с техните учители – ментори и доброволци от родителската общност.

     Изключително мотивирани сме да реализираме шестте активности в модули базирани на солидна научна рамка. Това ще се случва, чрез забавни уроци, „Работилницата по здравословно хранене“, интерактивни дискусии, различни кулинарни игри и др., целящи да провокираме интереса към балансираното хранене и здравословен начин на живот.

     Старта на проектната програма беше впечатляващ!

     На 20.10.2018г. бяхме едно сред 60 – те избрани училища за отбелязването на Денят на готвача. В Метро Академия П. Велев от 3Б клас и г-жа К. Дончева взеха участие в събитието, където учениците готвиха заедно с шеф – готвачи Виктор Ангелов, Андре Токев, Цветомир Николов, Жоро Иванов и Юри Велев – гл.готвач на Метро Академия.

     Невероятен кулинарен празник за децата и техните учители – ментори и присъстващите родители.

     Реализацията на програмата в настоящия проект е едно приключение по пътя на промяната за подобряване на хранителните навици на нашите деца.

Шампиони 5-7 клас!!!

Шампиони 5-7 клас!!! Браво момчета!!!

Ученически спортни игри 5-7 клас футбол

1/2 финал – СУ”СВ. СВ. Кирил и Методий” – СУ”Васил Левски” 4:2

 

Ученически спортни игри 8-10 клас

СУ”СВ. св. Кирил и Методий” – НПГГС”Христо Ботев” 4:1

 

Powered by soukim.com | ReDesigned by: St. Ushev 2006-2012
Bulgarian Bulgarian English English French French German German Greek Greek Romanian Romanian Russian Russian Serbian Serbian Spanish Spanish Turkish Turkish

Съгласие за защита на личните данни.

GDPR

Защита на личните данни на СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Велинград
съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 и
Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).


Прочетох и се съгласявам с политиката за защита на
личните данни
на СУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Велинград.
Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране
и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.

Използвайки този сайт, Вие приемате използването на „бисквитки".

Прочети повече

Какво са бисквитки?

Бисквитките („cookies“) представляват малки файлове, състоящи се от текстов набор от информация, която даден уеб сайт прехвърля от уеб браузъра на твърдия диск на Вашия компютър, както временно, докато трае посещението Ви, или понякога за по-дълги периоди, в зависимост от вида „бисквитка“. „Бисквитките“ изпълняват определени функции (включително да Ви разграничат от останалите потребители на същия уеб сайт или да запаметят определена информация, свързана с Вас, като например Вашите предпочитания) и се използват от повечето сайтове, за да улеснят Вашето сърфиране.

Как и какви бисквитки използваме

Функционални бисквитки

Използваме бисквитки, които позволяват на уеб сайта да запаметява Вашите действия и предпочитания (като например потребителско име, език, възраст, размер на шрифта и други настройки за показване) за определен период от време, за да не се налага да ги въвеждате всеки път, когато посещавате сайта или преминавате от една страница към друга.

Сесийни бисквитки

Използваме сесийни бисквитки:

за да Ви разпознаваме, когато се връщате на нашия сайт, за да използвате услугите ни. Помнете, че бисквитките не могат да навредят на Вашите файлове или да увеличат риска от вируси в компютъра Ви.

Бисквитки на трети страни

Използваме бисквитки на трети страни, които позволяват харесване или споделяне на съдържание в Социалните мрежи, бисквитки от Google Analytics, които помагат за проследяване трафика на уеб сайта и други бисквитки свързани с външни системи и сайтове интегрирани към уеб сайта.

Лични данни от бисквитките

Личните данни събрани от бисвкитките се използват единствено и само за осъществяването на конкретни функции в сайта, свързани със самия потребител.

Затвори