Световния ден на книгата и авторското право

„Науката е светилото на един народ, литературата е животът му.“
Иван Вазов

 

В световния ден на книгата и авторското право – 23.04.2018г. в Иновативно СУ „Св.св. Кирил и Методий” бе поставено началото на поредица от инициативи за всички почитатели на словото и хубавата книга.

Учениците от VIIIв клас изготвиха презентация, озаглавена ”Книгата и ученикът”, която представиха в часовете по литература. По изключително интересен начин бе поднесена информация за ролята на книгите в живота на човека, за ползата от четенето и за появата на първата печатна книга на новобългарски език- „Неделник”, написана от  Софроний Врачански. Тематично тяхната изследователска задача бе продължена от изготвяне на доклади за възникването и разпространението на Глаголицата и Кирилицата от учениците в IX клас.

По-малките, петокласници- изработиха ръчно книгоразделители и ги подариха на учениците от първи клас с пожелание да бъдат любознателни и да откриват всеки път удоволствието от четенето.

В открития кабинет на училището бе представена и „Молбата на книгата”. Това направиха учениците от VIа клас, които си обещаха да растат заедно, като четат заедно. И за да бъде намерението им споделено, а удоволствието от досега с хубава книга не само тяхно- те показаха уважение и към своите учители, които чрез знанието им показват пътя към успеха.

Нека не забравяме, че четенето е наистина важно, за да се образоваме и самоусъвършенстваме, за да отворим сетивата си и преоткрием себе си! 

Илияна Гагова

ст. уч-л. БЕЛ

Powered by soukim.com | ReDesigned by: St. Ushev 2006-2012
Bulgarian Bulgarian English English French French German German Greek Greek Romanian Romanian Russian Russian Serbian Serbian Spanish Spanish Turkish Turkish