Мартеницата на моето училище

     

     И тази година работилницата на Баба Марта отвори врати за децата-ученици от Иновативно СУ „Св. св. Кирил и Методий”, Велинград. Всички помощници на бабата, известна със сприхавия си нрав, си припомниха обичаите и традициите в България, свързани с настъпването на първа пролет.

     Давайки воля на въображението си и с много старание, малки и големи изработиха 2000 мартенички, които по случай 1-ви март бяха подарени на всички учители и ученици, деца от детските градини в нашия град и общински служители. Учениците от начален етап си размениха мартенички с кмета д-р Костадин Коев и си пожелаха щастие и късмет, след което се върнаха към учебния процес, заредени с пролетно настроение, въпреки падналия сняг навън.

      Пижо и Пенда зарадваха лично своите съученици с пожелания за здраве и не се умориха да раздават усмивки, докато Уафа Хамун от 9б клас разказваше на всички легендата за възникването на мартеницата – традиция, която датира още от създаването на България, от времето на хан Аспарух. Мартеницата е символ на мира и любовта, на здравето и щастието. Според поверието в белия цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а в червения – топлотата на приятелството и взаимната обич.

     Проявата се реализира по инициатива на клуб „Предприемачи в действие“ и е част от работата по проект „Твоя час“. Целта бе да се зарадват и децата, и възрастните, но така също и да се фокусира вниманието ни към изконно българските обичаи, от които един от най-любимите, безспорно, е закичването с мартеница на днешния ден!

 

 

Leave a Reply

Powered by soukim.com | ReDesigned by: St. Ushev 2006-2012
Bulgarian Bulgarian English English French French German German Greek Greek Romanian Romanian Russian Russian Serbian Serbian Spanish Spanish Turkish Turkish