Последни новини на сайта:

Раздел: Наука

Деня на Земята

     Честването на Деня на Земята има за цел съзнателно да ни напомни колко крехка е нашата планета и колко важно е да я опазим чиста. Грижата за природата се възпитава от детска възраст.
     В Световния ден на Земята, учениците от 2.a и 1.б клас на Иновативно СУ”Св. св. Кирил и Методий” участваха в засаждането на фиданки. Благодарим за съдействието на инж. Димитър Китов – зам. директор на ДГС “Алабак” и на служителите на горското стопанство, които предоставиха терен и материал за засаждане.
     Малките стъпки днес, водят до големи промени утре. Именно децата са тези, от които зависи да живеем в чиста и красива среда.

Международен ден на Земята – 22.04.

     Всяка година на 22.04. целият свят отбелязва Деня ня Земята. Тази година в нашето училище също се постарахме да привлечем вниманието на учениците към този ден и неговите идеи.

     В радиопредаване разказахме за историята и значението му.

     С учениците от 10а клас проведохме играта „Екологичен отпечатък“, чрез която всеки участник научи какво е неговото въздействие върху околната среда. Накрая учениците получиха символични картончета с различно изображение – усмихнато или намръщено човече!

Яна Шаламанова 10б клас

Ние вече сме грамотни

     Пандемията от коронавирус ни изправя пред предизвикателства. Ограничихме контакти, спряхме да пътуваме и празнуваме празници. И учебната година е различна – редуват се реално и онлайн обучение. Но това ни направи по- силни и адаптивни.
     Въпреки изпитанията, учениците от 1.Б клас на Иновативно СУ”Св.св. Кирил и Методий”, с гордост заявяват: Ние вече сме грамотни!
     В няколко състезателни кръга, те показаха колко са пораснали и научили. Много емоционален момент бе получаването на Грамоти и книги за своите постижения от своите първи учителки от детската градина – г- жа Ташева и г- жа Кацарова.
     А какво е празник без торта и балони?
     Ах, направо съм страхотно, първокласниче грамотно!
 
Димка Джиева

 

Работилница за репортери в Иновативно средно училище „Св.св. Кирил и Методий“

     Когато казваме, че Иновативно средно училище „Св.св. Кирил и Методий“ е училище с традиции и е път към осъществяването на мечтите, това не е просто реклама. Зад тези думи стоят ежедневните усилия и упоритият труд на ученици и учители. Неведнъж този труд е бил възнаграждаван и оценяван подобаващо. С изявите си нашите момчета и момичета са стигали далече, като са демонстрирали знания и умения.

       От няколко дена имаме пореден повод за гордост – наши ученици взеха участие в шестото издание на онлайн журналистическия конкурс-обучение „Работилница за репортери 2021“. Конкурсът се провежда на национално ниво, а тазгодишната тема на проекта е „Поглед към доброто“. Младите кандидат-репортери трябваше да напишат есе по тази тема. Три есета на девойки от училището ни бяха одобрени от специална комисия и авторките им получиха възможността да участват в следващите етапи на проекта. Нашите амбициозни кандидат-журналисти са Виктория Башкехайова – 9. А клас, Моника Алендарова – 9. А клас и Ивелина Мазълова – 10. А клас.

       

     Целите на проекта „Работилница за репортери“ са да се стимулира интересът на учениците към журналистическата професия, като се развиват таланта и уменията им за творческо писане; да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природните богатства и икономическият потенциал на България; да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висши учебни заведения на учениците в конкурса.

        Ментори на учениците ще бъдат популярни журналисти и университетски преподаватели. Големият победител ще спечели пътуване до Брюксел, а най-добрите участници – журналистически стажове в националните медии и прием в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС без полагане на задължителния изпит по БЕЛ.

        Всички одобрени материали на ученици, участници в конкурса, ще бъдат публикувани онлайн в страницата на проекта: Espressonews.bg. За наша радост есето на тема „Поглед към доброто“ на Виктория Башкехайова вече е публикувано.

        Целият конкурс ще премине в няколко етапа, като във всеки етап на участниците ще бъде поставяна конкретна задача. От разговор с Виктория, Моника и Ивелина знаем, че вече са получили първата си задача – да направят коментар на резултатите от проведените у нас парламентарни избори. Нашите кандидат-журналисти трябва да изложат своя гледна точка по следния проблем: „Има ли оптимизъм по време на избори“.

       С интерес ще следим участието на учениците. Подкрепяме ги в новото начинание и им желаем успех!

 

                                                                                                           Весела Николова,

                                                                                                           старши учител по БЕЛ

Интердисциплинарна финансова работилница

     В Иновативно СУ “Св. св. Кирил и Методий”, Велинград бе споделена добра практика ”Ти и парите”.        Интердисциплинарната финансова работилница бе реализирана съвместно с РУО – Пазарджик, а наши специални гости бяха: Александра Парашкевова -Trainings and Network Development Manager, JA Bulgaria, Member of JA Worldwide, старши експерт “Начално образование” от РУО Пазарджик – Илияна Петрова и начални учители от област Пазарджик.
     Идеята за инициативата бе провокирана от темата: „Да се погрижим за себе си, да се погрижим за парите си“, инициирана в Световна седмица на парите 2021 от JA Bulgaria, Global Money Week.
Въпросите за парите са важни, а децата и младежите трябва да получат знания и да изградят умения, за да могат да вземат интелигентни финансови решения през живота си. А за да случи това от съществено значение е финансовата грамотност на младите хора и изучаването на чужди езици от ранна възраст.
      Тази идея обедини учителите от начален етап Йорданка Янчовичина, Илияна Иванова, Тодорка Стефанова и младшите посланици на Европейският парламент от нашето училище: Виктория Башкехайова, Екатерина Бурева, Моника Алендарова и Ася Бакалова. Във работилницата ментори бяха посланиците на ЕП, деветокласници, които споделиха своя опит по финансова грамотност и знанията си по английски език на четвъртокласници. Беше демонстрирана интердисциплинарната връзка между предметите: Технологии и предприемачество, компонентът слушане с разбиране по Български език и литература, Математика, Английски език и финансова грамотност.
      Бяха включени различни приложения за проверка на знанията и уменията на учениците, които учителите използват в обучението от разстояние.
     Онлайн събитието показа изключителна подготовка, мотивираност, ангажираност и компетентности, които се демонстрираха от нашите ученици и техните учители. Те доказаха за пореден път, че Иновативно СУ ”Св.св. Кирил и Методий”, Велинград е ковачница за лидери и че пътят на успелите започва от нас.
      Работилницата се проведе в платформата Google meet, която можете да гледате на следния линк: https://drive.google.com/…/1reIbrS2gqSZkhhHKbRALeNbHw…/view…
 
 
Заместник директор учебно-творческа дейност,
 
Тодорка Стефанова

Немският език – едно вълнуващо преживяване

     Здравейте!
     Казвам се Надежда и тази година, ще завърша училище. Заедно с приключването на този важен етап от моя живот, ще приключи и един много хубав проект, който допринесе много за личното ми развитие, за опознаването на света и за усъвършенстването на чуждите езици, които изучавам. Този проект е именно Erasmus + WE – World of emotions.
     Ще ви разкажа накратко за моето преживяване като част от този проект. Той започна през есента на 2018 г. и първата ни среща беше в Германия. Там за пръв път се срещнахме с част от участниците от Испания и тези от Германия. Започнахме да даваме идеи за това какъв искаме да бъде нашият проект, като целта беше през 2020 г. да представим нашия труд под формата на пиеса.
     По време на престоя ни в Германия аз успях да упражня немския език благодарение на контактите с останалите ученици, техните семейства, както и различните дейности, които правихме в училището. Те бяха много разнородни. Имахме среща с истински актьори, които ни дадоха напътствия как да изиграем ролите си, което, от друга страна, беше много полезно да упражнявам своите емоции и начина, по който да се представя пред другите.
     След това през пролетта на 2019 г. беше срещата на проекта в България. Вече имахме основните идеи за нашата пиеса и започнахме да развиваме героите, емоциите и сценария. Тук имахме урок от професионален гримьор, което ни помогна с изграждането на представа за външния вид на героите ни. Насочи ни към цветовете, които да използваме, и така цялостната картина малко по малко започна да става ясна. Тази среща помогна на мен да разбера повече за това как външният вид влияе на мнението на околните, както и как ясно да изразявам емоциите си чрез външния вид.
     През есента на 2019 г. проектът ни отвя в Испания. Там се срещнахме с професионални танцьори, участници в големи мюзикъли. Танцувахме балет, Tap dancing, разигравахме мюзикъл и така видяхме нагледно как се съчетават външният вид, актьорската игра, музиката и емоциите. Имахме готовия сценарий, развитите актьори, външния им вид, техните истории…бяхме на финалната права.
     Всички се вълнувахме за деня, в който ще можем да покажем труда си пред публика и ще можем да се насладим на добре свършената работа. Но уви, всичко в света се промени заради Covid19 и нашата последна среща няма да може да се осъществи.
    Проектът ще остави голяма следа в моя живот. Той ме срещна с хора, които ми помогнаха много за личностното развитие, създадох интернационални приятелства, на които ще мога да разчитам в бъдеще, обогатих културата си, посетих две напълно нови държави, запознах се с тяхната култура. Разгледах градове като Кьолн и Мадрид, които бяха пълни със забележителности и развлекателни места. WE-World of emotions, ще остави много хубави спомени и прекрасни чувства в сърцето ми. Съжалявам, че няма да мога да видя още един път своите приятели от Германия и Испания, техните прекрасни семейства и учители.
     Ако имах възможност да преживея всичко това отново, ще го направя, без да се замисля, и бих посъветвала всеки, който има възможност да участва в нещо такова, да го направи.
   
Поздрави на останалите участници в проекта! Ще ми липсвате!
 
 
Надежда Христова

22 март – Световен ден на водата

     И тази година, на тази дата в центъра на вниманието на целия свят е
водата. Тя се определя като безценен дар, извор на живот, ценен
ресурс.
     В нашия клуб решихме да отбележим Световния ден на водата като
създадохме проекти, посветени на значението, използването,
замърсяването и пречистването на водата. Проучихме и богатството
на минералните води на нашия град.
     Пазете водите чисти!

Кристина Камбурова

      Водата е здраве и живот. Акцентът на кампанията тази година е върху стойността й и значението й за хората.
      Във връзка със Световния ден на водата, учениците от 1.б клас направиха табло. А за свойствата и приложенията на водата, научиха по забавен начин – с прости трикове с водната магия. С вода, боя и много желание направиха “ходеща цветна дъга” и “вълшебни цветя”. А някои от експериментите, демонстрираха сами.
        Колко забавна и интересна може да бъде науката!
  Димка Джиева
 

 

Powered by soukim.com | ReDesigned by: St. Ushev 2006-2012
Bulgarian Bulgarian English English French French German German Greek Greek Romanian Romanian Russian Russian Serbian Serbian Spanish Spanish Turkish Turkish

Съгласие за защита на личните данни.

GDPR

Защита на личните данни на СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Велинград
съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 и
Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).


Прочетох и се съгласявам с политиката за защита на
личните данни
на СУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Велинград.
Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране
и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.

Използвайки този сайт, Вие приемате използването на „бисквитки".

Прочети повече

Какво са бисквитки?

Бисквитките („cookies“) представляват малки файлове, състоящи се от текстов набор от информация, която даден уеб сайт прехвърля от уеб браузъра на твърдия диск на Вашия компютър, както временно, докато трае посещението Ви, или понякога за по-дълги периоди, в зависимост от вида „бисквитка“. „Бисквитките“ изпълняват определени функции (включително да Ви разграничат от останалите потребители на същия уеб сайт или да запаметят определена информация, свързана с Вас, като например Вашите предпочитания) и се използват от повечето сайтове, за да улеснят Вашето сърфиране.

Как и какви бисквитки използваме

Функционални бисквитки

Използваме бисквитки, които позволяват на уеб сайта да запаметява Вашите действия и предпочитания (като например потребителско име, език, възраст, размер на шрифта и други настройки за показване) за определен период от време, за да не се налага да ги въвеждате всеки път, когато посещавате сайта или преминавате от една страница към друга.

Сесийни бисквитки

Използваме сесийни бисквитки:

за да Ви разпознаваме, когато се връщате на нашия сайт, за да използвате услугите ни. Помнете, че бисквитките не могат да навредят на Вашите файлове или да увеличат риска от вируси в компютъра Ви.

Бисквитки на трети страни

Използваме бисквитки на трети страни, които позволяват харесване или споделяне на съдържание в Социалните мрежи, бисквитки от Google Analytics, които помагат за проследяване трафика на уеб сайта и други бисквитки свързани с външни системи и сайтове интегрирани към уеб сайта.

Лични данни от бисквитките

Личните данни събрани от бисвкитките се използват единствено и само за осъществяването на конкретни функции в сайта, свързани със самия потребител.

Затвори