Последни новини на сайта:

Раздел: DSD

Немски дипломи за най-добрите

     Иновативно СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Велинград продължава да доказва, че е един от водещите центрове за обучение по немски език в областта.  
     На 12.05.2022 г., ученици от два випуска с първи чужд език – немски, получиха своите езикови дипломи DSD I (B1). 
На провелата се церемония в Конферентната зала на училището присъстваха родители, учители, ученици и много приятели на голямото ни езиково семейство. Празникът започна със специален поздрав към всички присъстващи – един съвременен прочит на приказката „Хензел и Гретел“ от Братя Грим. Учениците от 11 б клас представиха своята театрална интерпретация на немски, а модерният сюжет и интересната актьорска игра бяха аплодирани заслужено.
Вълнуващото тържество продължи с връчване на престижните дипломи от директора на училището – г-жа Ани Василева, която изрази своето удовлетворение от постигнатите отлични резултати на проведените през миналата учебна година изпити по немски език и своите надежди за още по-успешно представяне на новите кандидати през настоящата 2021-2022 учебна година. Специални благодарности бяха отправени и към учителите по немски език – г-жа Дамянова и г-н  Поптомов – един преподавателски екип с доказани възможности, чиито ученици са мотивирани и готови да постигнат високи резултати, което ги превръща в мултикултурни личности. За много от учениците в залата  тази диплома е допълнителна опция сред многобройните възможности, които се откриват  пред тях.
     Приятните емоции и впечатления завладяха всички, най-вече присъстващите осмокласници, които за първа година учат немски език и вървят по стъпките на своите по-големи съученици. Други пък бяха провокирани към избора си за втори чужд език, и то разбира се отново немски. Събитието за пореден път показа, че нашето училище е не само територия на знанието, но и място, където получаваш усещане за емоционална принадлежност и възможност за развитие на езиковите умения по успешен начин.
 
Мария Владеску, 8б клас,
профил „Софтуерни и хардуерни науки“
с интензивно изучаване на немски език

Изпит по немски език за придобиване на немска езикова диплома

     За поредна година в нашето училище – СУ “Св.св. Кирил и Методий“- гр. Велинград, се проведе изпит по немски език за придобиване на немска езикова диплома (DSD I), състоящ се от 2 части – писмен и устен. На 09.03.2022г. учениците от 9б и 10б клас /със засилено изучаване на немски език/ се явиха на дългоочаквания писмен изпит, разделен на три компонента – четене с разбиране, слушане с разбиране и създаване на писмен текст. Времето, с което разполагаха за всичко това бе 4 астрономически часа.
     Днес, на 17.03.2022г., се проведе и устната част на изпита. Всеки един от деветокласниците и десетокласниците трябваше предварително да подготви определена тема и да изработи табло със снимки, свързани с нея. Всички 17 ученика, които се явиха на изпита, се представиха изключително добре и успяха да впечатлят изпитващата комисия, съставена от г-н Ивайло Поптомов и г-жа Илиянa Ковачева. Учениците с увереност и ентусиазъм разказваха за актуални теми от техния живот, за родния си град, за хобитата си, любими футболни отбори, за предстоящи пътувания и планове за бъдещето им, а таблата им бяха изработени с много стил и вкус. Някои от тях дори бяха облечени тематично.

Браво деца!

Успешно представяне на националния кръг на състезание по немски език

      На 29.05.2021 г. се състоя националният кръг на състезанието по немски език, което се организира за осми път  от издателство Klett. В тазгодишното състезание  участие взеха над 160 учeници от всички елитни гимназии в България. Престижното второ място зае Калоян Кондев от 9.б клас. Само 0,5т. го лишиха от първото място, а всички квестори и DSD-преподаватели бяха възхитени от неговото представяне.

     Пожелаваме да продължава все така успешно да се представя, да издига престижа на училището и да ни дава още поводи за гордост.

Пореден успех в конкурс на тема “Какво ще правя, когато пандемията приключи?”

      Поздравления за Анелия Костова от 9 Б клас, която спечели PAD стипендия със стихотворението си на немски език “Утре”, с което участва в конкурс на тема “Какво ще правя, когато пандемията приключи?”. Анелия спечели първо място в конкуренция с много представители на елитни немски и езикови гимназии.
      Гордеем се с теб!

Немският език – едно вълнуващо преживяване

     Здравейте!
     Казвам се Надежда и тази година, ще завърша училище. Заедно с приключването на този важен етап от моя живот, ще приключи и един много хубав проект, който допринесе много за личното ми развитие, за опознаването на света и за усъвършенстването на чуждите езици, които изучавам. Този проект е именно Erasmus + WE – World of emotions.
     Ще ви разкажа накратко за моето преживяване като част от този проект. Той започна през есента на 2018 г. и първата ни среща беше в Германия. Там за пръв път се срещнахме с част от участниците от Испания и тези от Германия. Започнахме да даваме идеи за това какъв искаме да бъде нашият проект, като целта беше през 2020 г. да представим нашия труд под формата на пиеса.
     По време на престоя ни в Германия аз успях да упражня немския език благодарение на контактите с останалите ученици, техните семейства, както и различните дейности, които правихме в училището. Те бяха много разнородни. Имахме среща с истински актьори, които ни дадоха напътствия как да изиграем ролите си, което, от друга страна, беше много полезно да упражнявам своите емоции и начина, по който да се представя пред другите.
     След това през пролетта на 2019 г. беше срещата на проекта в България. Вече имахме основните идеи за нашата пиеса и започнахме да развиваме героите, емоциите и сценария. Тук имахме урок от професионален гримьор, което ни помогна с изграждането на представа за външния вид на героите ни. Насочи ни към цветовете, които да използваме, и така цялостната картина малко по малко започна да става ясна. Тази среща помогна на мен да разбера повече за това как външният вид влияе на мнението на околните, както и как ясно да изразявам емоциите си чрез външния вид.
     През есента на 2019 г. проектът ни отвя в Испания. Там се срещнахме с професионални танцьори, участници в големи мюзикъли. Танцувахме балет, Tap dancing, разигравахме мюзикъл и така видяхме нагледно как се съчетават външният вид, актьорската игра, музиката и емоциите. Имахме готовия сценарий, развитите актьори, външния им вид, техните истории…бяхме на финалната права.
     Всички се вълнувахме за деня, в който ще можем да покажем труда си пред публика и ще можем да се насладим на добре свършената работа. Но уви, всичко в света се промени заради Covid19 и нашата последна среща няма да може да се осъществи.
    Проектът ще остави голяма следа в моя живот. Той ме срещна с хора, които ми помогнаха много за личностното развитие, създадох интернационални приятелства, на които ще мога да разчитам в бъдеще, обогатих културата си, посетих две напълно нови държави, запознах се с тяхната култура. Разгледах градове като Кьолн и Мадрид, които бяха пълни със забележителности и развлекателни места. WE-World of emotions, ще остави много хубави спомени и прекрасни чувства в сърцето ми. Съжалявам, че няма да мога да видя още един път своите приятели от Германия и Испания, техните прекрасни семейства и учители.
     Ако имах възможност да преживея всичко това отново, ще го направя, без да се замисля, и бих посъветвала всеки, който има възможност да участва в нещо такова, да го направи.
   
Поздрави на останалите участници в проекта! Ще ми липсвате!
 
 
Надежда Христова

Изпит за немска езикова диплома

За поредна година в нашето училище СУ”Св. св. Кирил и Методий”, гр. Велинград се проведе изпит по немски език за придобиване на немска езикова диплома (DSD I), състоящ се от две части-писмен и устен. На 10.03 2021г. ученици от 9 и 10 клас, със засилено изучаване на немски език, се явиха на дългоочаквания писмен изпит, разделен на три компонента-четене с разбиране, слушане с разбиране и създаване на писмен текст. Времето, с което разполагаха за всичко това бе 3 астрономически часа.
На 5.03.2021г се проведе и устната част на изпита. Всеки един от учениците трябваше предварително да подготви тема по техен избор и да изработи табло със снимки по нея. Децата с увереност и ентусиазъм разказваха за актуални теми от техния живот, за българския фолклор, традиции и празници, за родния си край и хората родени тук, за здравословното хранене и спорта. Децата успяха да впечатлят и очароват изпитната комисия, в състав г-н Рон Клуг, г-н Ивайло Поптомов и г-жа Илияна Мичева.
Браво, деца!
Гордеем се с вас!

Немски дипломи за най-добрите

     Иновативно СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Велинград продължава да доказва, че е един от водещите центрове за обучение по немски език в областта.  
     На 12.05.2022 г., ученици от два випуска с първи чужд език – немски, получиха своите езикови дипломи DSD I (B1). 
     На провелата се церемония в Конферентната зала на училището присъстваха родители, учители, ученици и много приятели на голямото ни езиково семейство. Празникът започна със специален поздрав към всички присъстващи – един съвременен прочит на приказката „Хензел и Гретел“ от Братя Грим. Учениците от 11 б клас представиха своята театрална интерпретация на немски, а модерният сюжет и интересната актьорска игра бяха аплодирани заслужено.
     Вълнуващото тържество продължи с връчване на престижните дипломи от директора на училището – г-жа Ани Василева, която изрази своето удовлетворение от постигнатите отлични резултати на проведените през миналата учебна година изпити по немски език и своите надежди за още по-успешно представяне на новите кандидати през настоящата 2021-2022 учебна година. Специални благодарности бяха отправени и към учителите по немски език – г-жа Дамянова и г-н Поптомов – един преподавателски екип с доказани възможности, чиито ученици са мотивирани и готови да постигнат високи резултати, което ги превръща в мултикултурни личности. За много от учениците в залата тази диплома е допълнителна опция сред многобройните възможности, които се откриват пред тях.
     Приятните емоции и впечатления завладяха всички, най-вече присъстващите осмокласници, които за първа година учат немски език и вървят по стъпките на своите по-големи съученици. Други пък бяха провокирани към избора си за втори чужд език, и то разбира се отново немски. Събитието за пореден път показа, че нашето училище е не само територия на знанието, но и място, където получаваш усещане за емоционална принадлежност и възможност за развитие на езиковите умения по успешен начин.
Ивайло Поптомов,
Учител по немски език 
 
Powered by soukim.com | ReDesigned by: St. Ushev 2006-2012
Bulgarian Bulgarian English English French French German German Greek Greek Romanian Romanian Russian Russian Serbian Serbian Spanish Spanish Turkish Turkish

Съгласие за защита на личните данни.

GDPR

Защита на личните данни на СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Велинград
съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 и
Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).


Прочетох и се съгласявам с политиката за защита на
личните данни
на СУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Велинград.
Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране
и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.

Използвайки този сайт, Вие приемате използването на „бисквитки".

Прочети повече

Какво са бисквитки?

Бисквитките („cookies“) представляват малки файлове, състоящи се от текстов набор от информация, която даден уеб сайт прехвърля от уеб браузъра на твърдия диск на Вашия компютър, както временно, докато трае посещението Ви, или понякога за по-дълги периоди, в зависимост от вида „бисквитка“. „Бисквитките“ изпълняват определени функции (включително да Ви разграничат от останалите потребители на същия уеб сайт или да запаметят определена информация, свързана с Вас, като например Вашите предпочитания) и се използват от повечето сайтове, за да улеснят Вашето сърфиране.

Как и какви бисквитки използваме

Функционални бисквитки

Използваме бисквитки, които позволяват на уеб сайта да запаметява Вашите действия и предпочитания (като например потребителско име, език, възраст, размер на шрифта и други настройки за показване) за определен период от време, за да не се налага да ги въвеждате всеки път, когато посещавате сайта или преминавате от една страница към друга.

Сесийни бисквитки

Използваме сесийни бисквитки:

за да Ви разпознаваме, когато се връщате на нашия сайт, за да използвате услугите ни. Помнете, че бисквитките не могат да навредят на Вашите файлове или да увеличат риска от вируси в компютъра Ви.

Бисквитки на трети страни

Използваме бисквитки на трети страни, които позволяват харесване или споделяне на съдържание в Социалните мрежи, бисквитки от Google Analytics, които помагат за проследяване трафика на уеб сайта и други бисквитки свързани с външни системи и сайтове интегрирани към уеб сайта.

Лични данни от бисквитките

Личните данни събрани от бисквитките се използват единствено и само за осъществяването на конкретни функции в сайта, свързани със самия потребител.

Затвори