Ученици от СУ „Св.св. Кирил и Методий” с хуманна мисия в Италия

     Една от най-наболелите и горещи теми през последните месеци е темата за бежанците. Наричани са „терористи”, „напаст”, „агресори”. Говорейки за тях, без да се замисляме, боравим неусетно с езика на омразата. Някак забравяме, че и те са живи хора, които се борят за свободен и достоен живот. Но най-вече се борят за тях – за своите деца, за тези най-уязвими и невинни същества, които се нуждаят от протегната ръка.

     Затова и ученици, и учители от СУ „Св.св. Кирил и Методий” се впуснахме пламенно в поредния спечелен от г-жа Рила Попова проект по програма „Еразъм+”, озаглавен  „Open your arms for who need them”/ „Отвори ръцете си за тези, които имат нужда от тях”/, в чийто център е поставена съдбата на детето бежанец.

     Имайки предвид, че живеем в град, в който този проблем не е актуален поради липсата на бежанци, съзнаваме, че сме ограничени откъм механизми за оказване на помощ на тези малки жертви на обстоятелствата. Затова единственото, което можем да направим, е да разкажем за тях.

     Това беше и целта на третата мобилност по проекта. Наши домакини бяха партньорите ни от Италия. Прекарахме една незабравима седмица в гр.Ортона, където съвместно с другите участници /италианци, турци и румънци/ дадохме своя принос за разгласяване на този проблем. Учениците представиха свои презентации по въпроси, свързани с миграцията, за причините за нея, за бежанците и, разбира се, за тъжните личица на техните деца.

     Мисията за даване на гласност на този проблем можем да отчетем като успешна, тъй като имахме възможност да я популяризираме и в Рим. Там учениците раздаваха листовки с лозунги и рисунки, пресъздаващи тъжната и несправедлива истина за съдбата на бежанците. Тези диплянки бяха собственоръчно изработени от деца от съответните училища, участници в проекта.


     Наред с работата изживяхме и много весели и запомнящи се моменти.

     За това какво „Еразъм+” дава на учениците, говорят думите на децата, преживели вълнуващото приключение.

     Василена Белева: „С вълнение и малко тъга искам да ви разкажа за моето невероятно изживяване. Искам само за един миг с думите си да ви потопя в едно вълнуващо пътуване, наситено с много сбъднати мечти, нови приятелства, широки усмивки и погледи, събрали в себе си безброй красоти.

     В периода 07.05. – 13.05.2017г имах късмета да отпътувам към слънчева и красива Италия, придружена от прекрасните ми учителки и малка част от моите съученици. Тръгнахме с малко плахи сърчица, отправили се към безкрайния хоризонт, търсещи трайни приятелства и нови върхове за покоряване. Освен че бяхме посрещнати подобаващо от домакините, успяхме с нашата любознателност и артистизъм да им подарим незабравими емоции, като им изтанцувахме традиционен италиански танц.   Така със сигурност успяхме да докоснем сърцата им. Представихме своите презентациите по проекта. Успяхме да създадем трайни приятелства и да упражним уменията си по английски език с нашите приятели от Румъния, Турция и Италия.

     Тези положителни емоции ще останат завинаги в сърцето ми.

     Всичко това не е приказка! Случи се на нас – учениците от СУ “Св.св. Кирил и Методий“, взели участие в проекта по програма „Еразъм+”.

      Искам да изкажа благодарности към учителите, които са главните виновници за тези прекрасни мигове.”

     Михаил Мишев: Проектите по програма „Erasmus+” са уникален шанс за много хора да опознаят нови култури и да създадат нови приятелства, които могат да останат за цял живот. За мен това стана реалност  по време на посещението ни в морското градче Ортона, Италия. Учениците, при които трябваше да живеем в следващите пет дена, бяха така добри да ни разведат и покажат всички красиви места в околността. Много интересни бяха и заниманията в училището, специализирано в направленията оптика, електроника и мода.

      Това пътуване беше изпълнено с много нови емоции за мен – за първи път летях със самолет, за първи път опитах истинска италианска храна, за първи път посетих Италия. Това беше едно незабравимо преживяване, което никой от нас, учениците от СУ “Св. св. Кирил и Методий”, не искаше да свършва.”

     Кристина Попова: „Здравейте, казвам се Кристина и съм ученичка от 9.б клас на СУ „Св. Св Кирил и Методий“. Бях избрана да отида в Италия по проекта на госпожа Попова – „Отворете ръцете си за тези, които се нуждаят“.

     Пътувахме със самолет до Рим, след което се качихме на автобус за градче, намиращо се до Пескара, което се нарича Ортона. Там ни чакаха семействата, с които прекарахме времето си в Италия.

     Семейството, при което останах аз, беше много гостоприемно и грижовно. Запознах се с нови хора и изградих нови приятелства.

     Имахме различни занимания всеки ден – плавахме с лодка, посещавахме градчета в околността на Ортона, пътувахме с влак до Пескара, а в единия от дните изнесохме концерт в училищната зала.

     Но най-впечатлена останах от Рим. Прекарахме един ден там и успяхме да видим част от забележителностите му, включително Колизеума, Фонтана ди Треви и Пиаца ди Спаня.

     Да участваш в проект на „Еразъм+”, е възможност, която не бива да се изпуска. По този начин можеш да се докоснеш до бита и културата на даден народ и да видиш какъв е животът в дадена страна. Ако ми се отдаде възможност, с удоволствие бих участвала пак!”

     Елена Кузманова: „Пътуването до Италия бе едно от най-вълнуващите и запомнящите се преживявания в моя живот. Преди пътуването не знаех нищо за различните култури и традиции и за това как живеят хората в другите страни. Познавах тесен кръг от хора, обхващащ моето семейство, приятели и познати. Но след това невероятно изживяване всичко се промени.

      В продължение на 6 дена живях в чужда къща сред напълно непознати. Семейството, в което бях настанена, ме обсипа с грижи и любов. Открих нови неща за себе си. Но най-важното е, че създадох приятелства, които се надявам да продължат още дълго време, и спомени, които винаги ще останат запечатани в съзнанието ми.

     Искам да изкажа огромните си благодарности на г-жа Попова, която ми позволи да бъда част от това пътуване. За мен то беше сбъдната мечта.”

     Борис Даскалов: „Проектът, по който участвахме, е една страхотна възможност за нови запознанства. Всичко беше съвършено. Организацията, пътешествията и заниманията, които ни бяха подготвили, бяха страхотни.

      Искам да изкажа огромна благодарност на моите невероятни учители, които ни заведоха в това прекрасно кътче Ортона. Много ще се радвам, ако и други деца имат възможността да изпитат това, което изживях аз.”

     Работата по проекта продължава. Домакин на следващата мобилност ще бъде нашето училище. През м.октомври СУ „Св.св. Кирил и Методий” ще очаква с нетърпение своите партньори от Туция, Италия и Румъния.

Leave a Reply

Powered by soukim.com | ReDesigned by: St. Ushev 2006-2012
Bulgarian Bulgarian English English French French German German Greek Greek Romanian Romanian Russian Russian Serbian Serbian Spanish Spanish Turkish Turkish